Країна-окупант завдала збитків: куди звертатися та як обліковувати

5778

Запитання

Керівник установи, будівлю якої країна-окупант зруйнувала обстрілами, провів інвентаризацію та оцінку майна, передав матеріали правоохоронним органам, поінформував місцеві органи влади, установу вищого рівня та подав інформаційне повідомлення до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій. Куди ще потрібно звернутися та як відобразити в бухобліку виявлені шкоду та збитки?

Відповідь

Платні послуги. Самотест для бюджетних установ ⏩

Керівник установи вчинив правильно. А ще він має звернутися до органів Служби безпеки України (СБУ) із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого:

Також керівник має подати інформацію до державного ресурсу «Росія заплатить». Це необхідно насамперед, щоб підтвердити воєнні злочини ворожої держави у міжнародних судових інстанціях. Таке підтвердження буде підставою для виплати репарацій.

Державні ресурси, які приймають заяви про свідчення воєнних злочинів російської федерації, — «Росія заплатить» (damaged.in.ua) та warcrimes.gov.ua. Подавати дані до цих ресурсів необхідно, щоб український уряд формував у міжнародних судах позови до росії про відшкодування збитків та притягнення винних у воєнних злочинах до відповідальності.

Результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу інвентаризаційної комісії відображайте в бухобліку та фінансовій звітності того звітного періоду, у якому закінчена інвентаризація (п. 3 розд. IV Положення про інвентаризацію активів та зо­бо­в’я­зань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879).

Щоб відобразити в бухобліку виявлені шкоду та збитки, завдані Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, через втрати установи внаслідок знищення та пошкодження майна, упущення вигоди, скористайтеся Типовою кореспонденцією субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зо­бо­в’я­заннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженою наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Суми збитків стягують за Порядком визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженим постановою КМУ від 22.01.1996 № 116. Із сум, стягнутих відповідно до цього Порядку, відшкодовують збитки, завдані установі. При цьому враховують фактичні витрати на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартість робіт з їх відновлення. Залишок коштів перераховують до державного бюджету (п. 10 Порядку № 116).


Крокуємо до перемоги разом! Ми розуміємо, як важлива зараз підтримка, як і на передовій, так і для економіки України. Щоб Ви працювали спокійно, надаємо Вам знижку на передплату фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік або півроку.

Ви матимете готові рішення робочих питань актуальні і під час воєнного стану, і після перемоги.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Працюйте спокійно.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Міжбюджетні трансферти – облік

Як правильно відобразити в обліку ОТГ міжбюджетні трансферти, як задокументувати операції з їхньої передачі та які субрахунки використовувати - експертний досвід.
9553

Переоцінка основних засобів: проводки

В балансі бюджетної установи усі активи, у т. ч. основні засоби, визнають за вартістю придбання, яка з часом змінюється. І тоді потрібна переоцінка основних засобів.
17576

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2900