Як у середньому заробітку для компенсації відпустки врахувати дні відсутності на роботі

1175
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ

Запитання

Працівник написав у пояснювальній записці, що «…із 24 лютого не мав можливості прийти на роботу через те, що в місті ведуться бойові дії». Ми скоригували табель і поставили позначки «І». Чи враховувати дні з 24.02.2022, що позначені в табелі «НЗ» чи «І», коли обчислюємо середній заробіток для компенсації відпустки під час звільнення? Чи враховувати святкові дні під час розрахунку середньої зарплати для відпускних?

Відповідь

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

Середню зарплату, зокрема для обчислення суми компенсації днів невикористаної відпустки, визначайте за Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).

Якщо в табелі обліку робочого часу (далі — Табель) відсутність працівника на робочому місці позначили «НЗ», цю кількість днів не вилучайте з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Адже ці дні не є часом, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігали заробіток.

Працівник може надати на ці дні листок непрацездатності. Тоді треба внести зміни до Табеля і позначки «НЗ» замінити на «ТН». На підставі цих змін бухгалтер перерахує суму середнього заробітку.

Оскільки у змінах до Табеля позначки «НЗ» замінили на «І», ці дні теж не вилучайте з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

krasn-strelka.png Причини відсутності на роботі оцінює керівник установи та своє рішення оформлює наказом. На підставі наказу вносять зміни до Табеля.

Календарні дні розрахункового періоду:

  • зменшуйте на кількість святкових і неробочих днів за частину розрахункового періоду по березень 2022 року включно;
  • не зменшуйте — за частину розрахункового періоду із квітня 2022 року.

Такі роз’яснення надало Мін­еко­но­міки, і таку позицію обстоює наша редакція.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
258642

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49122