Чи потрібно амортизувати транспорт та техніку, які передані ЗСУ

1703

Запитання

Чи потрібно амортизувати транспорт та техніку, які передані ЗСУ?

Відповідь

амортизація транспорту, який передан ЗСУ

Державна податкова служба роз'яснює складне питання щодо обліку та амортизації транспорту та технічних засобів, які були залучені до Збройних сил.

Військово-транспортний обов’язок встановлюється і поширюється на:

  • центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи,
  • органи місцевого самоврядування,
  • підприємства, установи і організації,
  • залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства,
  • інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів.

Порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначає Кабмін, відшкодування вартості майна чи збитків визначається законом. 

ДПС пояснює, що приймання-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання – передачі. В актах зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби. 

Якщо транспортні засоби, що знаходяться на обліку підприємства у складі основних засобів, передані ЗСУ, то право власності залишається у підприємства. Транспорт продовжують обліковувати і, відповідно до правил бухобліку, продовжують амортизувати.

Якщо транспортні засоби, що перебувають у власності суб’єктів господарювання, обліковуються як товари, призначені для продажу, такі транспортні засоби у бухгалтерському обліку враховуються у складі запасів.

Виключенням є випадок, коли транспорт було передано за актом про примусове відчуження. Такий ТЗ підлягає списанню з балансу.

Також амортизація не нараховується за період консервації.

Висновок, який робить ДПС: п. 138.1 та п. 138.2 ст. 138 Податкового кодексу передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають при нарахуванні амортизації виключно для активів, що є основними засобами, або нематеріальних активів, які відповідають вимогам п.п. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 ПКУ. Якщо основні засоби (транспортні засоби), які тимчасово не використовуються у господарській діяльності платника податку (передані у тимчасове користування Збройним Силам України в рамках виконання підприємством військово-транспортного обов’язку під час дії воєнного стану), призначені для використання у господарській діяльності і нарахування амортизації у бухгалтерському обліку протягом такого періоду не припиняється, то такий основний засіб буде амортизуватись протягом такого періоду у податковому обліку. При цьому вартість переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку, таких транспортних засобів у податковому обліку не амортизується.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Міжбюджетні трансферти – облік

Як правильно відобразити в обліку ОТГ міжбюджетні трансферти, як задокументувати операції з їхньої передачі та які субрахунки використовувати - експертний досвід.
9548

Переоцінка основних засобів: проводки

В балансі бюджетної установи усі активи, у т. ч. основні засоби, визнають за вартістю придбання, яка з часом змінюється. І тоді потрібна переоцінка основних засобів.
17570

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2900