Чи можуть відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини

1115

Запитання

Чи можуть відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?

Відповідь

відпустка при народженні дитини

Калькулятор днів щорічної відпустки

Державна служба України з питань праці коментує права та обов'язки роботодавця, до якого під час воєнного стану звертається батько новонародженої дитини з заявою про відпустку.

Частина перша ст. 77³ Кодексу законів про працю встановлює, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини триває до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Така відпустка надається наступним працівникам:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Відпустка при народженні дитини надається лише одній з перелічених осіб.

Оплачувана відпустка батьку тривалістю до 14 календарних днів надається одноразово за письмовою заявою працівника не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Таку відпустку потрібно використати не пізніше 104-го дня з дня народження немовля.

Ділити відпустку на частини не можна,отримати замість неї грошову компенсацію також закон не дозволяє. Проте Кабмін дозволяє використати відпустку для батька навіть, якщо він протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство. Для цього потрібно надати довідку про невикористання такої відпустки на попередньому місці роботи.

Але після прийняття Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» з'явилося виключення, коли роботодавець має право відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Відпустка при народження дитини не може бути перенесена на період після закінчення дії воєнного стану.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8356

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

✔️Коли виплачується компенсація за невикористану відпустку? ✔️Чи компенсувати невикористані відпустки під час воєнного стану? ✔️Як обчислити компенсацію за невикористану відпустку та провести розрахунок відпускних при звільненні? ✔️Як у 2024 році порахувати компенсацію відпустки, право на яку здобуто у 2023 році та раніше?
346130