Який перелік автомобілів потрібно зазначати у декларації з транспортного податку

274

Запитання

Який перелік автомобілів зазначає юридична особа в декларації з транспортного податку у разі переходу права власності протягом року на об’єкти оподаткування?

Відповідь

Детальний матеріал

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Переглянути

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 01 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають декларацію з транспортного податку.

Якщо транспортні засоби придбані протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі переходу права власності від одного власника легкового авто до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на авто.

Пункт 1 заголовної частини Декларації містить поле «Тип декларації», яке передбачає наступні форми:

  • «Звітна»;
  • «Звітна нова»;
  • «Уточнююча».

Документ звітності з типом «Звітний» подається платником податків, якщо за такий звітний (податковий) період документ звітності ще не подавався. Документ звітності з типом «Звітний новий» подається платником податків до закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за такий самий звітний (податковий) період з урахуванням особливостей для певних форм документів звітності.

Документ звітності з типом «Уточнюючий» подається після закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за звітний (податковий) період, що уточнюється, зокрема у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування, появи нових об’єктів оподаткування, для форм документів звітності, щодо яких подання передбачено за звітний рік до його закінчення.

Тобто, платник, який вперше подає Декларацію за новопридбані легкові автомобілі та звітує за рік, у полі «Тип декларації» зазначає «Звітна».

Якщо перехід права власності на новопридбані легкові автомобілі відбувся до 20 лютого, а звітну Декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання платником податків – юридичною особою Декларація подається з типом «Звітна нова».

При переході права власності на об’єкти оподаткування після закінчення граничного терміну подання Декларації (після 20 лютого звітного року), юридичною особою подається Декларація з типом «Уточнююча» протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.

Таким чином, якщо платник податку на поточний рік подав звітну Декларацію за об’єкти оподаткування (легкові автомобілі), що перебувають у його власності, а протягом року отримав право власності на новопридбані об’єкти оподаткування (легкові автомобілі), то такий платник має надати уточнюючу Декларацію контролюючому органу за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (транспортних засобів), з урахуванням переліку автомобілів, зазначених в останній поданій Декларації за рік, що уточнюється, протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.

Додатково

Перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2024 році розміщено на офіційному сайті Міністерства економіки України. Станом на 01.02.2024 цей перелік  складається з 184 моделей легкових автомобілів. Зокрема, оподатковуються Audi SQ8, BMW майже всіх модифікацій, Land Rover, Lexus, Mersedes-Benz, Porshe, Tesla та інші.

Транспортний податок сплачується за авто віком до 5 років та вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року. Враховуючи, що станом на 1 січня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати становить 7 100 грн, то у 2024 році транспортний податок сплачується за легкові автомобілі не старші п'яти років, а середньо-ринкова вартість яких становить понад 2 662 500 гривень.

Критерії, за якими легковий автомобіль підпадає під оподаткування:

Рік випуску

Середньоринкова вартість = 375 мінімальних зарплат на 1 січня звітного року

2020

2021

2022

2023

2024

до 5 років включно

1 771 125 грн

2 250 000 грн

2 437 500 грн

2 512 500 грн

2 662 500*

*2 662 500 = 7100× 375.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників

Коли справа доходить до подання звітності, у бухгалтера постають питання. Адже є сумісники, декретниці, нові працівники й ті, що звільнилися. Давайте розглянемо, як розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.
50721

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
44915

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
81116

Декретні в об'єднаній звітності – ЗРАЗКИ 2024

Як відобразити декретні виплати в об’єднаній звітності та наведемо бланки та зразки Додатків Д1, Д5 і 4ДФ Податкового розрахунку з прикладом нарахування декретних.
88263

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55852