Чи може бухгалтерія прийняти авансовий звіт без підтвердних документів

504

Запитання

Чи може бухгалтерія не прийняти від довіреної особи авансовий звіт без підтвердних документів щодо використання коштів?

Відповідь

Детальний матеріал

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Переглянути

Чи може бухгалтерія не прийняти Звіт без підтвердних документів щодо використання коштів

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Фізичні особи – довірені особи установ, які одержали готівку з рахунку із застосуванням платіжного інструменту, подають до бухгалтерії установи/підприємства авансовий звіт разом із підтвердними документами про використання коштів за призначенням.

У разі неподання до авансового звіту підтвердних документів бухгалтерія повинна прийняти такий звіт, а при необхідності посадова особа (бухгалтер) може взяти виписку з банку про рух коштів на рахунку.

Відповідно до п. 20 розд. II Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, особи, які одержали готівку з рахунку із застосуванням платіжного інструменту, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі.

Фізичні особи – довірені особи установ/підприємств – юридичних осіб:

  • подають до підрозділу бухгалтерського обліку установи/підприємства Звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, разом із підтвердними документами про використання коштів за призначенням;
  • повертають невикористаний залишок коштів на рахунок установи/підприємства або в касу в установлені строки і порядку, визначені для підзвітних осіб законодавством України.

Звіт складається і подається до закінчення місяця, наступного за місяцем, у якому платник податку:

  • завершує таке відрядження;
  • завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, яка видала кошти/електронні гроші під звіт.

Якщо під час відрядження чи виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував для проведення розрахунків платіжний інструмент, включаючи корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент, чи його реквізити, списання коштів/електронних грошей за понесеними витратами здійснюється надавачем платіжних послуг пізніше дати, коли платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії, строки, зазначені в абз. 1 п. 2 Порядку № 841, продовжуються на один календарний місяць.

За інформацією ГУ ДПС у Запорізькій області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29708

Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати

Відрядження працівників в одних установах є буденністю, а в інших – трапляються нечасто. Здебільшого відрядження відбуваються в межах України, але й можуть бути за кордон. Відрядженим працівникам відшкодовують витрати за час поїздки та виплачують добові на відрядження. Як визначається розмір добових, які саме витрати та в якому розмірі слід відшкодовувати – дізнаєтеся з цього огляду.
35600

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
62102

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
145229