Кошти на відрядження – як оформлювати та звітувати по-новому

З 1 квітня 2023 року набули чинності зміни до Податкового кодексу про звітування про кошти, які видали на відрядження чи під звіт. Новації передбачає Закон № 2888.

кошти на відрядження звіт

Калькулятор штрафів

Експерт журналу «Головбух: Бюджет» пояснює, в чому ключові новації нових правил підтвердження та оподаткування коштів, виділених працівнику на відрядження.

Нагадаємо, що у відрядженні працівник поза місцем своєї постійної роботи виконує завдання, пов’язані з основною діяльністю установи.

Кого можна направити у відрядження

  • найманих працівників (у т. ч. сумісників, тимчасових і сезонних працівників);
  • працівників філій та структурних підрозділів;
  • членів керівних органів;
  • найманих працівників приватного підприємця.
КУПЧИК Тетяна шеф-редактор Експертус Головбух
Новий перелік підтвердних документів майже дублює попередній, та є і відмінності. Серед обов’язкових документів тепер немає посадкових талонів та розрахункових документів на придбання транспортних квитків. Натомість прямо згадали про електронні квитки — вочевидь роздруковувати їх більше не потрібно.

В експертному матеріалі читайте також відповіді на важливі питання про оформлення відрядження:

  • які документи підтвердять поїздку?
  • коли підтверджувати понесені витрати?
  • у яких випадках подавати авансовий звіт?
  • хто може користуватися електронними грошима у відрядженні?

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати

Відрядження працівників в одних установах є буденністю, а в інших – трапляються нечасто. Здебільшого відрядження відбуваються в межах України, але й можуть бути за кордон. Відрядженим працівникам відшкодовують витрати за час поїздки та виплачують добові на відрядження. Як визначається розмір добових, які саме витрати та в якому розмірі слід відшкодовувати – дізнаєтеся з цього огляду.
35743

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
62121

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
145279

Добові на відрядження 2023: як виплачувати

Іноді для виконання функцій установи керівник відряджає працівників у відрядження по Україні або за кордон. При цьому таким працівникам відшкодовують витрати за час поїздки — виплачують добові на відрядження. З’ясуємо, які саме витрати і в якому розмірі відшкодовувати.
112966

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді