Отримали кошти ЄС – чекайте аудиторів з ЄС чи співробітників OLAF

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Верховна Рада України законом від 29.06.2023 № 3177-IX ратифікувала Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі ЄС для співробітництва в галузі оподаткування «Fiscalis».

кошти ЄС аудитори з ЄС співробітники OLAF

Калькулятор штрафів

Згідно з цією Угодою ЄС має право проводити технічні, наукові, фінансові або інші види огляду та аудиту у приміщенні будь-якої фізичної особи, яка проживає в Україні, або юридичної особи, яка заснована, зареєстрована чи веде діяльність в Україні, та яка отримує фінансування від ЄС, а також будь-якої третьої сторони, залученої до використання коштів ЄС, котра проживає або заснована, зареєстрована чи веде діяльність в Україні. Такі огляди та аудити можуть проводитись представниками установ та органів ЄС, зокрема:

  • Європейською комісією;
  • Європейським судом аудиторів;
  • іншими особами, уповноваженими Європейською комісією.

Ці представники повинні мати належний доступ до місць, робіт та документів (як в електронній, так і в письмовій формі) та до всієї інформації, необхідної для проведення таких аудитів, включно з правом на отримання паперової/електронної копії та витягів з будь-якого документа або вмісту будь-якого носія даних, що зберігаються у фізичної або юридичної особи або третьої сторони, стосовно якої проводиться аудит.

Окрім цього, на проведення адміністративних розслідувань, включно з виїзними перевірками, та інспекціями на території України, уповноважені:

  • Європейська комісія;
  • Європейське управління з питань запобігання зловживанням та боротьби з шахрайством (OLAF).

Виїзні перевірки та інспекції можуть проводитись у приміщенні будь- якої фізичної особи, яка проживає в Україні, або юридичної особи, яка заснована, зареєстрована чи веде діяльність в Україні, та отримує фінансування від ЄС, а також будь-якої третьої сторони, залученої до освоєння коштів ЄС, яка проживає або заснована, зареєстрована чи веде діяльність в Україні.

Виїзні перевірки та інспекції готуються та проводяться Європейською комісією або OLAF у тісній співпраці з компетентним державним органом України, призначеним Урядом України. Призначений державний орган має бути повідомлений заздалегідь, у належний строк, про об’єкт, ціль та правову підставу перевірок та інспекцій, щоб мати можливість надати допомогу. З цією метою посадові особи компетентних державних органів Україні можуть брати участь у виїзних перевірках та інспекціях.

Представники Європейською комісії та співробітники OLAF повинні мати доступ до всієї інформації та документації, у т.ч. комп’ютерних даних, щодо відповідних операцій, які є необхідними для належного проведення виїзних перевірок та інспекцій. Вони, зокрема, можуть копіювати відповідні документи.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Що робити, коли ревізори вважають незаконною передплату бухгалтерського видання

Отримайте поради від колишнього ревізора: ☑️ Як проаналізувати претензії? ☑️ Які аргументи підготувати? ☑️ Як надати письмове пояснення? 📝 Скачайте зразок пояснення ревізорам.
4732

Анкета про виконання головним бухгалтером бюджетником своїх повноважень – зразок заповнення

⚡️Триває оцінювання діяльності головних бухгалтерів. Публікуємо зразок анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень. Перевірте, чи коректно заповнили анкету у 2024 році, адже ще є час на виправлення.
84181

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді