Схвалено законопроєкт про прозоре використання міжнародної фіндопомоги

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо звітування в рамках залучення міжнародної допомоги».

Використання підприємствами міжнародної фіндопомоги

⚡️ ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ⚡️

Мінфін ініціював та розробив проєкт закону для забезпечення звітування підприємствами про використання коштів фінансової допомоги, отриманої від міжнародних фінансових інституцій з метою підтримки процесу відновлення та реконструкції в Україні.

Законопроєкт буде надіслано до Верховної Ради для розгляду і прийняття, що забезпечить посилення прозорості залучення міжнародної фінансової допомоги, її використання, а також сприятиме збереженню довіри міжнародних партнерів до України.

Запропонованими змінами передбачено таке:

  • юридичні особи, які прямо або опосередковано мають у розпорядженні, отримують та використовують кошти міжнародної допомоги, подають фінансову звітність, аудиторські звіти та будь-які інші документи Мінфіну через автоматизовану інформаційну систему, яку передбачено створити у Мінфіні згідно з положеннями цього законопроєкту;
  • критерії до суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право надавати аудиторські послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності юридичних осіб та виконувати інші обов’язкові завдання з перевірки використання цих коштів, встановлює Мінфін;
  • суб’єкти аудиторської діяльності, які згідно із законодавством мають право надавати юридичним особам аудиторські послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності та/або з виконання інших обов’язкових завдань з перевірки використання цих коштів, подають до Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю інформацію про надання таких послуг.

Зазначені зміни не поширюються на міжнародну допомогу, що надається у вигляді міжнародної технічної та гуманітарної допомоги.

Довідково 

На сьогодні юридичних осіб (окрім наділених бюджетними повноваженнями згідно із законодавством*) під час воєнного стану звільнено від обов’язку:

  • подавати фінансову звітність;
  • забезпечувати проведення аудиторської перевірки фінансової звітності;
  • оприлюднювати фінансову звітність разом з аудиторським звітом.

Окрім цього, під час дії воєнного стану і протягом шести місяців після нього суб’єкти аудиторської діяльності можуть не надавати згоди на проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг.

Це містить ризики погіршення системи звітування юридичними особами та незабезпечення контролю якості аудиторських послуг згідно з вимогами міжнародних стандартів аудиту. Саме для усунення таких ризиків Мінфін розробив законопроєкт, покликаний забезпечити прозоре звітування підприємствами у межах залучення міжнародної допомоги.

*Закони України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-IX та «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 № 2258-VIII.

Джерело: офіційний сайт Мінфіну

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2909

Примітки до фінансової звітності бюджетної установи – Форма 5-дс

Завершальним фінансовим звітом є примітки до фінансової звітності. Для бюджетних установ – це форма 5-дс. У консультації – форма 5-дс бланк та повна інструкція, як скласти примітки до річної фінансової звітності бюджетної установи, на що звернути увагу під час заповнення приміток до фінансової звітності.
61021

Баланс форма 1-дс – експертний зразок

Баланс 1 – це традиційний фінансовий звіт. Якими є загальні вимоги до складання звіту Баланс форма 1-дс , яку саме інформацію у 2023 році мають розкривати щодо своїх активів і пасивів бюджетні установи – підкаже експерт, а також надасть зразок заповнення.
70245

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді