Хто з працівників бюджетної сфери підлягає психіатричному огляду

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 11.03.2024, набрали чинності накази МОЗ від 26.01.2024 № 139 та від 20.02.2024 № 283, якими внесені зміни у проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у т. ч. на предмет вживання психоактивних речовин.

хто підлягає психіатричному огляду

Пошук по Класифікатору професій

МОЗ затвердив Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду (далі – Перелік). Наведемо витяг з Переліку, яких категорій осіб це стосується:

N
з/п

Категорія осіб

Строки проведення періодичного психіатричного огляду

4

Водії транспортних засобів, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів

один раз на п’ять років

8

Особи, що мають допуск до державної таємниці

при переоформленні допуску до державної таємниці або протягом одного місяця після надходження роботодавцю чи іншому уповноваженому підприємству, установі чи організації письмової пропозиції СБУ чи її органу

9

Керівники, заступники керівників ЦОВВ

один раз на п’ять років

10

Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

один раз на п’ять років

17

Машиністи (кочегари), оператори газифікованих котелень

один раз на два роки

18

Інші види професійної діяльності:

 

1)

працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, які мають контакт з харчовими продуктами в процесі їх виробництва, зберігання і реалізації

один раз на п’ять років

2)

медичні працівники закладів охорони здоров’я

один раз на п’ять років

3)

працівники закладів освіти та ІРЦ

один раз на п’ять років

4)

працівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

один раз на п’ять років

5)

працівники будинків дитини, дитячих будинків

один раз на п’ять років

Попередній психіатричний огляд потрібно проводити перед обранням особи на посаду чи прийняттям (призначенням) на роботу чи службу або перед початком виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я.

Позачерговий психіатричний огляд проводитимуть на вимогу роботодавця чи підприємства, установи або організації, що уповноважило, найняло чи призначило особу на виконання нею окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи.

Періодичний (у процесі діяльності) психіатричний огляд проводиться у строки, визначені в Переліку.

Попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, у т. ч. на предмет вживання психоактивних речовин проводить лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми, або фізичними особами-підприємцями, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечують на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричноі допомоги.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Державна служба в умовах воєнного стану: соцпакет, обмеження та заохочення

Державна служба: ► закон про держслужбу ► мотиви зайняття посади державної служби ► зарплата та надбавки держслужбовцям ► соціальні гарантії держслужбовцям ► держслужба в умовах воєнного стану.
46971

Державна служба в Україні

Державна служба в Україні ► класифікація посад ► конкурс на зайняття посад ► строкове призначення ► переведення ► зміна істотних умов служби ► припинення державної служби
8901

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
100240

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
14468

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді