Чи належить мобілізованим працівникам компенсація за щорічну відпустку

4871

Запитання

Чи належить мобілізованим працівникам компенсація за щорічну відпустку?

Відповідь

компенсація за щорічну відпустку

Калькулятор стажу

Державна служба України з питань праці роз'яснює, чи виплачувати компенсацію за невикористану відпустку працівникам, які були мобілізовані до набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 1 липня 2022 року № 2352-IX (далі – Закон № 2352). Цей закон вступив в дію 19 липня 2022 року.

За загальним правилом, обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, здійснюється відповідно до статті 9 Закону України «Про відпустки». В мирний час грошова компенсація за всі не використані дні щорічної відпустки виплачується у разі звільнення працівника. Також за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією, при цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Але Закон № 2352 встановлює нові правила на час дії воєнного стану і по іншому розраховує стаж роботи, який дає право на щорічну основну відпустку. До стажу не включається період, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи та посада на підприємстві на час призову.

Отже працівник, призваний на військову службу у ЗСУ під час мобілізації на особливий період, отримав право на щорічну відпустку за час перебування на службі лише до дня набуття чинності Закону № 2352 – до 18.07.2022 включно.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
99455

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85410