Чи має право на допомогу по вагітності працівниця, яка оформлена за ЦПД

1286

Запитання

Чи має право на допомогу по вагітності працівниця, яка оформлена за договором ЦПХ?

Відповідь

допомога по вагітності та пологах договір ЦПХ

Калькулятор днів щорічної відпустки

Державна служба України з питань праці коментує непросту ситуацію, коли українка виконує роботи або надає послуги за договором цивільно-правового характеру і виникає страховий випадок «вагітність та пологи».

За Законом від 23.09.99 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» право на страхові виплати виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Допомога по вагітності та пологах надається у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Виплата надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності.

Держпраці посилається на лист ПФУ від 10.05.2023 р. № 2800-030401-8/25868 та приходить до висновку, що особа, яка працює за договором ЦПХ та у якої є страховий випадок «вагітність та пологи», має право на допомогу по вагітності та пологах. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами для таких працівниць не передбачено, але допомога буде надаватися за період з початку страхового випадку і до завершення дії договору ЦПХ.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49134

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47252

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
41092

ЄСВ на декретні виплати: нарахування 2024

Нарахувати декретні без помилок – це обов’язок кожного бухгалтера. Нарахування ЄСВ на декретні – це один з етапів цього розрахунку, який невідомий для декретниці, але важливий для бухгалтера. Врахуємо всі нюанси обчислення соцвнеску разом.
69068

Декретні в об'єднаній звітності – ЗРАЗКИ 2024

Як відобразити декретні виплати в об’єднаній звітності та наведемо бланки та зразки Додатків Д1, Д5 і 4ДФ Податкового розрахунку з прикладом нарахування декретних.
87974