Чи оплачується лікарняний під час простою

754

Запитання

Чи оплачується лікарняний під час простою?

Відповідь

лікарняний

Калькулятор індексації зарплати

Під час простою відбувається зупинення роботи і у разі захворювання працівника, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), тривалість якої співпадає з часом простою, у нього не настає стан тимчасової непрацездатності в цей період.

Застрахована особа в період простою отримує компенсаційну виплату за невідпрацьований час у розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки.

У разі настання страхового випадку в період простою, втрати заробітної плати не відбувається, а тому здійснювати виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності як компенсацію втраченого заробітку немає підстав.

Водночас, у разі необхідності виходу працівника на роботу під час простою та настання у цей день страхового випадку, внаслідок якокого за ці дні втрачається зарплата, лікарняний має оплачуватися працівнику на загальних підставах.

За матеріалами ПФУ

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68803

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47247