Чи потрібен випробувальний термін під час воєнного стану

513

Запитання

Чи потрібен випробувальний термін під час воєнного стану?

Відповідь

Детальний матеріал

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Переглянути

Випробувальний термін під час воєнного стану

Калькулятор штрафів

При укладені трудового договору працівнику може встановлюватись випробувальний термін з метою перевірки його відповідності роботі. При цьому, працівник погоджується виконувати встановлені роботодавцем зобов’язання та дотримуватись внутрішнього регламенту. Керівництво, відповідно, має забезпечувати необхідні умови праці та своєчасно оплачувати роботу (ч. 1 ст. 21 КЗпП України). Відповідно до ст. 26 КЗпП України умова про випробування повинна бути зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Важливо зазначити, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників (ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). За визначений період буде здійснена перевірка відповідності співробітника займаній посаді.

Строк випробування при прийнятті на роботу (ст. 27 КЗпП України):

  • строк випробування у разі прийняття на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців;
  • в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців;
  • у разі прийняття на роботу робітників – одного місяця;
  • дні, в які робітник фактично не виконував обов’язки, не зараховуються.

Протягом періоду випробування у разі невідповідності працівника своїм обов’язкам, роботодавець може підписати наказ про звільнення. Звільняючи працівника за невідповідність вимогам роботи, керівник має вказати вимоги, про які йдеться. Вони, в свою чергу, мають бути зазначені в документах, які підтверджують невідповідність працівника. В такому випадку попередити робітника необхідно за три дні, як передбачено ст.28 КЗпП України.

«Невідповідність» посаді не дорівнюється до порушення трудової дисципліни. Роботодавець має повне право приймати рішення щодо відповідності та звільнення. В разі встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування керівник має право звільнити працівника за п. 11 ст. 40 КЗпП України.

Умовами для звільнення є:

  • рішення про невідповідність працівника посаді;
  • своєчасне письмове попередження про звільнення;
  • незакінчений строк випробування.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
71508

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
14483