Чи виникає конфлікт інтересів, якщо посадовець просить вилучити свою декларцію

270

Запитання

Чи буде конфлікт інтересів у посадовця, якщо він підпише і направить до НАЗК подання на вилучення своєї декларації?

Відповідь

Детальний матеріал

Електронна декларація – хто подає

Переглянути

Коли може виникати конфлікт інтересів

Пошук по Класифікатору професій

Конфлікт інтересів може виникати в ситуації, коли у особи наявний приватний інтерес та службові повноваження дискреційного характеру.

На період до припинення або скасування воєнного стану у відкритому доступі Єдиного державного реєстру декларацій не відображаються декларації певних категорій суб’єктів декларування. Такі категорії суб’єктів декларування зазначені у ч.ч. 7 – 14 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (крім осіб, зазначених у п.п. 1-4 ч. 7 ст. 45 Закону). 

НАЗК вилучає з відкритого доступу декларації  на підставі письмового подання уповноваженої на це особи. Перелік осіб, які направляють подання (далі – посадовці), наведений у п. 3 Порядку вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженому наказом НАЗК від 12.10.2023 № 221/23.

У разі, якщо посадовець сам належить до суб’єктів, декларації яких підлягають вилученню, то при внесенні себе до переліку таких суб’єктів конфлікт інтересів у нього не виникає, оскільки під час підписання та направлення подання посадовець застосовує недискреційні повноваження. 

Якщо посадовець вніс подання про вилучення своєї декларації за відсутності належних для  того підстав (тобто він не є суб’єктом декларування, декларація якого підлягає вилученню), то такі дії можуть бути розцінені як вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів чи містити ознаки інших правопорушень (наприклад, перевищення службових повноважень та підроблення офіційних документів).

За інформацією НАЗК

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
64311

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
88744

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55846

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1613