Як оплачувати лікарняний працівниці, яка під час відпустки хворіла та доглядала за хворою дитиною

537

Запитання

Як оплачувати лікарняний працівниці, яка під час відпустки доглядала за хворою дитиною та хворіла сама?

Відповідь

Детальний матеріал

Лікарняні 2023: нарахування та оплата

Переглянути

Чи оплачувати працівниці лікарняні по догляду за дитиною під час відпустки

Калькулятор днів щорічної відпустки

У такому випадку накладаються період відпустки та періоди тимчасової непрацездатності однієї особи за різними страховими випадками

Наприклад, працівниці, у період з 02 до 15 жовтня 2023 року включно, надано частину щорічної основної оплачуваної відпустки тривалістю 14 календарних днів. Під час відпустки вона і дитина захворіли. Сімейним лікарем було видано два МВТН (медичних висновки про тимчасову непрацездатність) та сформовано два листки непрацездатності:

  • з 09 по 11 жовтня – причина непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною»;
  • з 10 по 13 жовтня 2023 року – з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві». 

Враховуючи «Правила скорочення», що визначають пріоритет різних причин непрацездатності, період тимчасової непрацездатності з причиною непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною» скорочується  (автоматично) листком непрацездатності з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язана з нещасним випадком на виробництві» (Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ № 1234 від 17.06.2021).

Відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років у період перебування застрахованої  особи у щорічній (основній чи додатковій) відпустці не надається.

З урахуванням зазначеного, оплаті підлягає період тимчасової непрацездатності працівниці з 10.10.2023 по 13.10.2023. Відпустка продовжується на чотири  календарні дні (п.1 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки»).

За інформацією ПФУ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68697

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47224