Який розмір добових не оподатковується у 2024 році – роз'яснення для бюджетників та приватного сектору

Тримайте експертне пояснення щодо розміру добових у 2024 році та правил їх оподаткування.

Який розмір добових у 2024 році

Калькулятор днів щорічної відпустки

З 01 січня 2024 року Законом «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлено розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі:

  • з 1 січня – 7100 гривень;
  • з 1 квітня – 8000 гривень (у 2023 році – 6700 гривень).

Цей показник впливає на неоподаткований розмір добових (пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу). Так, у 2024 році він становить для відряджень по Україні – не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження – 710 грн (7100 грн х 10%).

Для відряджень за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

У разі виплати добових у сумі, яка перевищує вище вказані розміри, різниця оподатковується ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Як зазначає експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» в статті «Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати», для бюджетних установ у 2024 році максимальний розмір добових становить:

  • по Україні300 грн а а гранична сума на оренду житла – не більше 900 грн на добу;
  • за кордон – в межах розміру, зазначеного у Додатку 1 Постанови № 98, залежно від держави, до якої установа відряджає працівника. Забезпечення працівників коштами у разі відрядження за межі України здійснюється з урахуванням затвердженої суми витрат на відрядження чи в сумі, еквівалентній зазначеній сумі в іноземній валюті, за офіційним курсом НБУ, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження (або у гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ, встановленим на день видачі авансу).

Звертаємо вашу увагу, що все про авансовий звіт, який підтверджує витрати на відрядження, можна дізнатися 16 січня 2024 року під час безплатного вебінару Авансові звіти для бюджетників

вебінар авансові звіти для бюджетників

ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29750

Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати

Відрядження працівників в одних установах є буденністю, а в інших – трапляються нечасто. Здебільшого відрядження відбуваються в межах України, але й можуть бути за кордон. Відрядженим працівникам відшкодовують витрати за час поїздки та виплачують добові на відрядження. Як визначається розмір добових, які саме витрати та в якому розмірі слід відшкодовувати – дізнаєтеся з цього огляду.
35734

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
62120

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
145274

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді