Яка ознака доходу для компенсації за невикористану відпустку

447

Запитання

Яка ознака доходу у Додатку 4ДФ для суми компенсації невикористаної основної чи додаткової відпустки, яка нарахована та виплачена звільненому працівнику?

Відповідь

Детальний матеріал

Ознаки доходу для заповнення форми 4ДФ 2024 року

Переглянути

Роботодавець зобов’язаний у день звільнення:

  1. Видати працівникові копію наказу про звільнення,
  2. Видати письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні,
  3. Вчасно провести розрахунок при звільненні.

На вимогу роботодавець має внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

Калькулятор індексації зарплати

Виплата всіх сум, що належать працівнику від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення вимоги про розрахунок. Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати:

  • основна та додаткова заробітна плата;
  • заохочувальні та компенсаційні виплати;
  • інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні,

роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен виплатити не оспорювану ним суму.

Як відобразити компенсацію за невикористану відпустку у Додатку 4ДФ

Згідно з п. 4 розд. IV Порядку заповнення Податкового розрахунку в Додатку 4ДФ у графі 6 «Ознака доходу» вказується ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб». Відповідно до Довідника інші доходи відображаються податковим агентом за ознакою доходу «127».

Отже, суми компенсації невикористаної основної чи додаткової відпустки, яка нарахована звільненому працівнику в наступні місяці після дати звільнення відображаються в додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «127».

За інформацією ЗІР ДПС

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
8394

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
42558

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
226968

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
65089

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2023 та 2024 роки
121126