Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі

382

Запитання

Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі на підставі рішення суду?

Відповідь

Детальний матеріал

ПСП-2023: кому і як надавати

Переглянути
Чи застосовується ПСП працівнику поновленому на роботі на підставі рішення суду, за час вимушеного прогулу

Калькулятор індексації зарплати

Стаття 235 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII визначає, що при поновленні на роботі суд одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за 1 рік. Якщо заява про поновлення розглядається більше року не з вини працівника,  середній заробіток виплачується за весь час вимушеного прогулу.

При цьому середній заробіток – це визначений нормами за встановленими правилами розмір заробітної плати працівника, обчислений за певний період часу. Також будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. ПСП застосовується до доходу, якщо його розмір не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. В 2023 році граничний розмір для надання пільги становить 3760 грн.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, то такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування. Тож після рішення суду про поновлення до зазначеного доходу може бути застосована податкова соціальна пільга. Податківці звертають увагу, що у кожному конкретному випадку застосування податкової соціальної пільги слід розглядати з урахуванням документів і матеріалів, що стосуються окремої справи.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29678