Наказ про перенесення робочих днів - ЗРАЗОК

Якщо скористаєтеся рекомендацією Кабміну та перенесете два робочих дні на суботи, отримаєте в 2022-му два подовжених вікенди по чотири дні. Стаття підкаже, як оформити наказ і табелювати перенесення

 

 

 

КМУ рекомендував підприємствам у 2022 році перенести робочі дні:

 
  • з понеділка 7 березня на суботу 12 березня;
  • з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Підстава — розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році» від 26.08.2021 № 1004-р.

Розпорядження стосується підприємств, де працівники працюють за п’ятиденним робочим тижнем з вихідними в суботу й неділю (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно   Розпорядження не поширюється на органи ПФУ, акціонерне товариство «Укрпошта», Державну казначейську службу та банківські установи. Режим роботи банків визначає НБУ.

Якщо скористаєтеся рекомендаціями КМУ та перенесете робочі дні — отримаєте додатково два вікенди, подовжені на чотири дні:

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно

 

 

 

Як оформити

Якщо вирішили переносити робочі дні згідно з рекомендаціями КМУ:

1) складіть наказ про перенесення робочого дня (див. Додаток Наказ про перенесення робочих днів у 2022 році);
2) погодьте проєкт наказу з профспілкою

 

(ч. 5 ст. 67 КЗпП);

 

3) ознайомте працівників із наказом.
 

Якщо на підприємстві немає профспілки, не погоджуйте проєкт наказу з іншим уповноваженим на представництво органом, як-от Рада трудового колективу. Закон цього не вимагає.

Готуйте наказ так, щоб устигнути ознайомити з ним працівників до 7 січня 2022 року. Перенесення робочих днів — це зміна режиму роботи, що є зміною істотних умов праці. Про такі зміни роботодавець має повідомити працівників не пізніше, ніж за два місяці до змін (ст. 32 КЗпП). Перший робочий день, який рекомендує перенести КМУ — 07.03.2022.

Наказ про перенесення робочих днів у 2022 році

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно

СКАЧАТИ

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно   Якщо працівник хворів чи був у відпустці у дні, з яких перенесена робота, йому все одно треба виходити на роботу в суботу. Це не «відпрацювання», а робота за новим зміненим графіком. Пропишіть ці випадки в наказі про перенесення робочих днів, аби запобігти непорозумінням.

Наказ про перенесення робочих днів належить до групи наказів із адміністративно-господарських питань. Строк зберігання — 5 років. Рекомендований літерний індекс — аг. Реєструйте в Журналі реєстрації наказів із адміністративно-господарських питань.

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно

Читати відповіді експертів

Як табелювати

У табелі обліку використання робочого часу 7 березня та 27 червня позначте як вихідні, а суботи, на які перенесли робочі дні з цих дат — 12 березня та 2 липня, — як робочі.

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно   ВАЖЛИВО

Чи можна перенести робочі й вихідні на інші дні, ніж рекомендував КМУ?

Перенесення робочих днів — це зміна режиму роботи. Змінити істотні умови праці можна за умови змін в організації виробництва і праці на підприємстві (ст. 32 КЗпП). Утім, норма  частин 4, 5 статті 67 КЗпП про перенесення вихідних і робочих днів — спеціальна щодо статті 32 КЗпП. Тож, якщо роботодавець вирішить перенести вихідні та робочі дні, як рекомендує КМУ, змінити графік роботи буде правомірним без змін в організації виробництва і праці на підприємстві.

Якщо перенесення робочих днів на підприємстві не пов’язане зі змінами в організації виробництва і праці та рекомендаціями КМУ, таке рішення можуть визнати неправомірним, оскільки буде порушено норми:

  • щодо тривалості перерви в роботі між змінами — не менше подвійної тривалості роботи в попередній зміні, зокрема і час перерви на обід

     

    (ч. 1 ст. 59 КЗпП);

     

  • щодо тривалості щотижневого безперервного відпочинку — не менш як 42 год

     

    (ст. 70 КЗпП).

     

За такі порушення при перевірці до підприємства можуть застосувати штрафні санкції, а посадову особу підприємства — притягнути до адміністративної відповідальності.

Як вихідні та святкові дні впливають на виплати працівникам

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно   ВИ МАЄТЕ ЦЕ ЗНАТИ

Чим відрізняється перенесення робочих днів від перенесення вихідних

Робочі дні роботодавець переносить наказом, якщо вважає за потрібне, керуючись розпорядженням КМУ на відповідний рік.

Вихідні дні, які збіглися зі святковим або неробочим днем, автоматично переносяться на наступний день після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Видавати наказ не потрібно.

У 2022 році переносяться такі вихідні:

Перенесення робочих днів у 2022 році: складіть наказ правильно

 

 

 

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді