Перенесення робочих днів у 2022 році

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Перенесення робочих днів 2022: ➤ які дні переносити ➤ як перенести ➤ зразок наказу на перенесення ➤ подовжені вихідні 2022

Перенесення робочих днів 2022

На сьогодні маємо урядові рекомендації про таке перенесення робочих днів у 2022 році:

  • з понеділка 7 березня на суботу 12 березня
  • з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

    Підстава — розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році» від 26.08.2021 № 1004-р.

    Наказ про перенесення робочих днів

    Про обов’язковість перенесення робочих днів

    Роботодавець не зобов’язаний дотримуватися рекомендацій Кабміну. Це лише право роботодавця, яким він користується на свій розсуд. Щоправда, бюджетні установи, як правило дотримуються подібних розпоряджень Кабміну.

    Єдиний нюанс — колективний договір, у якому можуть бути прописані обов’язки керівництва щодо створення сприятливих умов для відпочинку працівників чи подібне формулювання. Тому якщо установа вирішує не переносити робочі дні, варто все ж таки ознайомитися з колективним договором та врахувати думку профспілки. Остання, до речі, може самостійно виступити з ініціативою про перенесення.

    Перенесення робочих днів у 2022 році
    ІРИНА ЖИТКОВА,керівник групи експертів Експертус Кадри
    Наші експерти щороку влітку рахують норму робочого часу на наступний рік. На основі балансу робочого часу складають графіки змінності в установах, де працівники працюють із підсумованим обліком робочого часу.

    Додаткові перенесення робочих днів

    Профспілка або уповноважений трудового колективу, якщо такої немає, можуть виступити й з ініціативою додаткового перенесення робочих днів, а не тільки тих, які запропоновані урядом.

    Однак, замість перенесення “для всіх” окремі працівники за лояльності до цього керівництва можуть взяти на ці дні щорічну відпустку або ж відпустку без збереження. Зверніть увагу, що відпускні мають виплачуватися, як завжди, за 3 дні до початку такої відпустки, тобто до початку святково-неробочого періоду. Через особливі умови роботи банків у такий період краще не відкладати все на останній день.

    Подовжені вихідні 2022

    Окрім перенесення робочих днів ще є традиційне перенесення вихідних. Воно, до речі, обов’язкове, так як визначене ч. 3 ст. 67 КЗпП. Правило тут таке: якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний переносять на наступний день після святкового або неробочого. Святково-неробочі дні визначені ст. 73 КЗпП.

    У 2022 році переносять такі вихідні:

      Перенесення робочих днів у 2022 році

      СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ ⚡️

      Як перенести робочі дні 2022

      Якщо роботодавець вирішив перенести робочі дні, він повинен:

      • підготувати наказ про перенесення робочого дня;
      • погодити його з профспілкою/представником трудового колективу за відсутності профспілки (ч. 5 ст. 67 КЗпП);
      • ознайомити з наказом працівників.

      До перенесення треба підготуватися заздалегідь — цього вимагає абз. 5 ст. 67 КЗпП. Так, наказ про перенесення в установі/організації має бути виданий за 2 місяці до такого перенесення, так як це також і зміна істотних умов праці (абз. 3 ст. 32 КЗпП). Ознайомлення працівників – теж за 2 місяці.

      Якщо раптом видати наказ не встигли за 2 місяці, а робити це “заднім числом бажання немає, то тоді можна зробити так:

      • проводимо збори трудового колективу, голосуємо, а результат оформляємо протоколом;
      • видаємо наказ про перенесення. Узгодження з профспілкою, зрозуміло, вже не треба, так як були збори.

      Кому рекомендується переносити робочі дні

      Рекомендація стосується підприємств, установ і організацій. Бюджетники, як уже згадувалось, практично всі її дотримуються. Виняток — Пенсійний фонд, Казначейство, а також небюджетники — “Укрпошта” та банківські установи. В останніх правила роботи у святковий період визначає Нацбанк.

      Є ще один нюанс: рекомендація адресована лише 5-денникам (абз. 4 ст. 67 КЗпП). Тобто стосується лише тих працівників, у яких 5-денний робочий тиждень. До тих, у кого 6-денка, гнучкий режим робочого часу, вахтовий метод тощо, ці рекомендації не стосуються.

      Відпустка, лікарняний, відрядження та переноси робочих днів

      Працівнику, який вийшов з відпустки чи лікарняного, треба працювати за графіком підприємства. Якщо у працівника 27 серпня 2022 року закінчується відпустка/лікарняний, то 28 серпня 2022 року він має виходити на роботу. Невихід працівника 28 серпня на роботу без поважної причини вважатиметься прогулом. Навіть якщо перенесений робочий день “23 серпня 2022” у нього припадав на таку відпустку/лікарняний.

      На працівника у відрядженні поширюється графік роботи підприємства, до якого він відряджений. Якщо там робочий день не переносився, то вважається, що працівник працював (пп. 8 Інструкції про службові відрядження, наказ Мінфіну від 13.03.1998 № 59).

      Перенесення робочих днів у 2022 році
      ІРИНА ПРОКОПЧУК,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування
      Щоб ви не марнували часу, ми розрахували всі базові показники для зарплатних розрахунків на 2022 рік!!!

      Норми робочого часу при перенесенні робочих днів 2022

      Наказ про перенесення робочих днів по установі автоматично змінює й місячну норму робочого часу, тому перераховувати працівникам оплату за окладом не потрібно — місячна норма виконується (лист Мінсоцполітики від 13.08.2012 № 270/13/116-12). Тобто просто зменшується/збільшується з урахуванням такого перенесення. Окрім цього, це рішення не змінює загальну тривалість робочого часу за рік й фонд зарплати (лист Мінсоцполітики від 07.04.2011 № 77/13/133-11; далі – Лист 77).

      Перенесення робочих днів у 2021 роціПеренесення робочих днів на зарплату не впливає.

      Перенесення робочих днів у 2022 році
      ІРИНА ПРОКОПЧУК,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
      Різниця між вихідними та святковими днями має принципове значення, тому що впливає на розмір виплат працівникам. Ми зібрали чотири випадки розрахунку, які допоможуть краще це зрозуміти. Якщо проігноруєте цю різницю, ризикуєте недоплатити або переплатити працівникам.

      Табель обліку робочого часу при перенесенні робочих днів

      У табелі обліку робочого часу відмічаємо все по факту, як було. Зверніть увагу, що перенесений робочий день може бути й 7 год. Тривалість перенесеного робочого дня зберігається.

      Зразок наказу про перенесення робочих днів 2022

      Назвати наказ можна або “Про перенесення робочих днів”, або “Про роботу установи у різдвяно-новорічний період”, “Про роботу установи під час травневих свят”, “Про перенесення робочих днів у серпні 2022 року”. Також бажано в наказі згадати про порядок роботи тих працівників, які на день, що переноситься, перебувають на лікарняному або у відпустці.

      СКАЧАТИ

      Якщо є профспілка, наказ слід завізувати “Погоджено”.


      Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

      акція на передплату журналів для бухгалтерів

      Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

      Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

      Останні новини

      Усі новини

      Гарячі запитання

      Усі питання і відповіді