Єдиний соціальний внесок: розмір і порядок розподілу

У бухгалтера установи запитання про єдиний соціальний внесок виникають доволі часто. Нині ми допоможемо з’ясувати частину з них. Зокрема, розповімо, який єдиний соціальний внесок розмір має, у яких пропорціях його розподіляють та коли сплачують.

На заробітну плату працівників бухгалтер нараховує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Скорочено його називають єдиним соціальним внеском або ЄСВ. Перш ніж розповісти, який за законодавством має єдиний соціальний внесок розмір, згадаємо види загальнообов’язкового державного страхування. Це допоможе нам розібратися далі в пропорціях розподілу ЄСВ за державним страхуванням.

Види загальнообов’язкового державного страхування

На сьогодні існують 4 види загальнообов’язкового державного страхування:

  • на випадок безробіття;
  • у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  • пенсійне страхування.

Аби працівника вважали застрахованою особою, роботодавець щомісячно сплачує єдиний соціальний внесок. Далі його централізовано розподіляють за зазначеними видами загальнообов’язкового державного страхування.

Єдиний соціальний внесок — тепер один за всіх

Раніше, до 2010 року, на кожен вид загальнообов’язкового державного страхування бухгалтер відраховував відповідний внесок. І розмір цих відрахувань був різним. Потім законотворчі всі ці внески консолідували, так би мовити — об’єднали в один.

Відтак за видами страхування соцвнесок розподіляють централізовано, а пропорції такого розподілу уповноважений визначати і затверджувати Кабмін.

Отже, єдиний соціальний внесок це консолідований страховий внесок, який сплачують щомісяця роботодавці і який централізовано розподіляють за видами загальнообов’язкового державного страхування. У результаті працівники як застраховані особи мають можливість отримувати страхові виплати у разі тимчасової непрацездатності чи, скажімо, нещасного випадку на виробництві, профзахворювання, що призвели до втрати працездатності, отримання статусу безробітного або у майбутньому — виходу на пенсію.

Єдиний соціальний внесок розмір

Наразі із заробітної плати працівників єдиного соціального внеску не утримують. Йдеться лише про нарахування. Його нараховують на суму заробітної плати та/або прирівняних до неї виплат, винагороди за виконані роботи, надані послуги згідно з договорами ЦПХ, за ставкою:

  • 22% — для усіх працівників, крім тих які мають інвалідність;
  • 8,41% — для працівників, які мають інвалідність.

Якщо сума зарплати і винагороди працівника, який не має інвалідності, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, єдиний соціальний внесок розмір має такий, що дорівнює мінімальному страховому внеску. Тобто ЄСВ нараховують за ставкою 22% на суму мінімальної зарплати (у 2017 році — 3200 грн), а не на суму нарахованої працівнику зарплати чи винагороди. Це правило застосовують до тих працівників, трудові книжки яких перебувають в установі. Тобто для яких установа є основним місцем роботи.

Якщо ж в установі працює працівник, трудова книжка якого лежить в іншій установі (тобто коли йдеться про працівника-сумісника), і його заробітна плата чи винагорода менші за розмір мінімальної зарплати, соцвнесок нараховують за ставкою 22% на суму нарахованої зарплати чи винагороди, а не суму мінімалки.

Для працівників, які мають інвалідність, ЄСВ нараховують за ставкою 8,41% на суму нарахованої зарплати чи винагороди незалежно від того, чи їх розмір більший/менший розміру мінімальної заробітної плати.

Строки сплати єдиного соціального внеску

Єдиний внесок сплачують за місцем обліку установи на рахунки, що відкриті органами доходів і зборів у органах Казначейства.

Щоразу, виплачуючи працівникові заробітну плату, прирівняні до неї виплати, винагороду за виконані роботи чи надані послуги за договорами ЦПХ, установа має подбати про сплату ЄСВ, нарахованого на ці виплати. Якщо їх вже нарахували, але працівнику не виплатили, єдиний внесок сплачують не пізніше за 20 число місяця, наступного за місяцем нарахування виплати.

Ці строки визначає пункт 3 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Звітність з єдиного соціального внеску

Про нарахований дохід, нарахований і сплачений ЄСВ установи щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним, подають до органів доходів і зборів звіт за формою Д4 — Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435.

Єдиний соціальний внесок: пропорції розподілу

Пропорції розподілу єдиного соціального внеску затверджені постановою КМУ від 26.11.2014 № 675. Так, його суми, сплачені роботодавцями за працівників, розподіляють за видами загальнообов’язкового державного страхування у розмірі:

  • 85,6215% — пенсійне страхування (до солідарної системи);
  • 9,1472% — у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  • 5,2313% — на випадок безробіття.

Внесок, сплачений за військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу, розподіляють за видами страхування у розмірі:

  • 97,2512% — пенсійне страхування (до солідарної системи);
  • 2,7488% — на випадок безробіття.

Натомість, якщо ЄСВ нараховували на суму тимчасової непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, його зараховують у повному обсязі на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді