Як зміниться облік застрахованих осіб

З появою в правовому полі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VІІІ (далі — Закон № 2148) змінилося (чи зміниться з нового року) чимало норм законодавства, зокрема тих, що стосуються встановлення і виплати пенсій, нарахування лікарняних і декретних, сплати пенсійного збору, нарахування ЄСВ, у т. ч. обліку застрахованих осіб.

Так, з огляду на зміни, внесені до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, зміниться й облік застрахованих осіб.

Єдиний облік застрахованих осіб  — у Реєстрі

Нагадаємо, що до застрахованих осіб належать ті фізичні особи, які:

  • за законодавством підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню;
  • сплачують та/або за яких сплачують єдиний внесок.

Інформацію про кожну застраховану особу відображають у персональній обліковій картці. А щоб зібрати та узагальнити таку інформацію про всіх застрахованих осіб, функціонує Реєстр застрахованих осіб.

Саме в цьому  автоматизованому банку відомостей і акумульована вся інформація для ведення єдиного обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до закону.

Поява Закону № 2148 підкоригувала норми, що визначають облік застрахованих осіб.

Нові правила обліку застрахованих осіб

Реєстр застрахованих осіб складатиметься з електронних облікових карток застрахованих осіб. До них включатимуть відомості про:

  • застрахованих осіб;
  • набуття прав на одержання страхових виплат за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • виплати за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відомості про застраховану особу доповнено реквізитами: унікальний номер електронної облікової картки; прізвище, ім’я та по батькові на момент створення електронної облікової картки; прізвище, ім’я та по батькові на поточний момент.

Завдяки цьому застраховані особи, що змінюють прізвище через шлюб, розлучення або за інших підстав, уникатимуть непорозумінь у майбутньому — в разі підтвердження страхового стажу або призначення пенсій, інших страхових виплат тощо.

Відомості про набуття прав на одержання страхових виплат за всіма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування доповнюватимуть такими реквізитами:

  • професійна назва роботи;
  • посада;
  • сума призначеної пенсії;
  • інформація про страхові випадки (дата страхового випадку, вид страхового випадку).

В обліковій картці відображатимуть види страхової та соціальної виплат, соціальної пільги; дату, з якої призначено виплату; дату початку і закінчення виплати (пільги); суму виплати (помісячні суми) й індексації страхової виплати.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді