Квота з працевлаштування 45-річних громадян: про обіцянки чиновників і норми закону

У жовтні ЗМІ швидко підхопили і поширили новину про впровадження квоти для працевлаштування 45-річних. Приводом для цього стали заяви Прем’єр-міністра України та окремих чиновників про те, що громадяни старші за 45 років наразі можуть претендувати на робочі місця, адже їх у загальному складі працівників має бути не менше 4%. Тож варто ще раз згадати про законодавчі норми, що встановлюють нині квоти з працевлаштування громадян.

Останні зміни законодавства торкнулися квоти з працевлаштування громадян передпенсійного віку. Їх вніс Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII (далі — Закон № 2148), а точніше його пункт 23 pозділу І. Що ж вони передбачають?

Нова квота з працевлаштування громадян передпенсійного віку для невеликих установ

Завдячуючи Закону № 2148 нова норма з'явиться в частині другій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість).

Відтак установи та організації із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб мають зважати на квоту з працевлаштування громадян передпенсійного віку, а точніше тих, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 10 років.

Для них квоту встановлено у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників. Тобто аби дотримати квоти з працевлаштування, за рік середньооблікова кількість працівників передпенсійного віку має становити хоча б одиницю.

Нагадаємо, що

середньооблікову кількість працівників обчислюють за правилами Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.2005 № 286.

Запрацює законодавча норма стосовно квоти з 01.01.2018.

Квота з працевлаштування громадян передпенсійного віку для решти

Для установ та організацій із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб нових квотних норм не запроваджено.

Вони, як і раніше, мають дотримати норми з працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Повний перелік таких «пільговиків» наведено у частині першій статті 14 Закону про зайнятість. З-поміж інших у цьому переліку згадані і особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Тобто квота з працевлаштування громадян передпенсійного віку для установ, де працює більше 20 працівників, окремо не встановлена. Їх ураховуватимуть у загальній — 5% пільгових категорій громадян від середньоооблікової кількості штатних працівників за попередній рік.

Зважте:

інвалідів, які не досягли пенсійного віку до цієї кількості працівників не включають. Норматив працевлаштування на роботу інвалідів встановлює окремо Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 09.07.2003 № 1058-IV.

Штраф за порушення квоти з працевлаштування

Чим загрожує для установи порушення квоти з працевлаштування?

Як передбачає стаття 53 Закону про зайнятість, у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян установі загрожує штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (наразі 6400 грн). Оштрафують за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти.

Тобто якщо людина передпенсійного віку прийде влаштовуватися на роботу, необгрунтована відмова в її працевлаштуванні загрожуватиме установі штрафом. Однак лише тоді, коли установа не виконала квоти на працевлаштування громадян.

Варто нагадати і про норму статті 22 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Вона забороняє необгрунтовану відмова у прийнятті на роботу взагалі. Її вбачатимуть у разі прямого або непрямого обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

Мінсоцполітики (лист від 05.11.2015 № 430/021/106-15) конкретизувало свого часу, що необгрунтованою вважають відмову в прийнятті на роботу з посиланням на обставини, що не стосуються ділових якостей працівника.

Увага!

Вимоги щодо віку працівника можуть встановлюватись законодавством України (ч. З ст. 22 КЗпП). Тож у такому разі відмова в прийнятті на роботу з огляду на вік дозволена.

Звітування до центру зайнятості про дотримання квоти з працевлаштування

Варто нагадати про обов’язок роботодавців щороку подавати до центру зайнятості інформацію про дотримання квоти з працевлаштування громадян, у т. ч. і передпенсійного віку.

P.S.

Наразі це всі законодавчі зміни у квотах з працевлаштування громадян. Як бачимо, про громадян віком за 45 років у них поки що не йдеться. Тож або урядовці поспішили розповісти про нову квоту, що ще не передбачена законом, або ж вони переплутали громадян, старших за 45 років, із громадянами, яким до настання права на пенсію за віком відповідно залишилося 10 і менше років…


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді