Хто замінює уповноважену особу під час хвороби

У нас на підприємстві є відділ закупівель. До нього входить начальник, секретар ТК та фахівець із закупівель — заступник голови ТК. З 19 квітня 2020 року ми плануємо розпустити ТК і назначити УО. УО буде призначена начальник відділу закупівель. Закупівлями до 50 тис. грн буде займатися фахівець із закупівель. Питання: чи може на період відсутності (лікарняний, відпустка) УО/фахівець виконувати обов’язки УО, і УО за відсутності фахівця виконувати його обов’язки?

БЕЗПЛАТНИЙ семінар: Спрощені закупівлі під час кризи: що врахувати замовнику

Щоб відповісти на це запитання, наведу один простий приклад. Якщо у міністерстві відсутній міністр, це зовсім не значить, що документи більше не підписуються, нормативні акти не затверджуються і рішення не ухвалюються. У кожному відомстві має бути певна схема взаємозамінності посадових осіб, які виконують ту чи іншу роботу. Тому для випадків організації закупівельної діяльності так само має бути одразу сформовано відповідний порядок, хто кого заміняє на час лікарняних, а також відпусток.

І у такому разі ця схема допомагатиме визначати, хто має вчиняти ті чи інші дії, які стосуються закупівель на час, коли інша особа на лікарняному або у відпустці. Звичайно ж, про це питання слід потурбуватися завчасно.

І для того щоб далі працівник, що буде визначений УО на час відсутності безпосередньо призначеної УО, мав кваліфікований електронний підпис і міг не тільки приймати рішення, а й вносити відповідну інформацію в електронну систему закупівель.

У подальшому, коли буде розроблено тестування для УО, звичайно ж, необхідно буде завчасно турбуватися про те, щоб працівники, які будуть визначені за цією схемою розподілу на час відсутності, мали не тільки підпис, необхідний для роботи з електронною системою, а й пройшли відповідне тестування у цій системі.

Поки що такого тестування немає. Планується його розробляти лише на кінець 2020 року, тому зараз достатньо працівнику, що заміняє УО на час лікарняного або відпустки, бути визначеній на цей час УО та мати КЕП.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді