Уряд прийняв рішення про перенесення робочих днів у 2018 році

Уряд повідомив про перенесення робочих днів у 2018 році

Рекомендації про перенесення робочих днів у 2018 стосуються переважно працівників, які працюють за п’ятиденкою, з вихідними у суботу і неділю. Так, у 2018 році, за розпорядженням Кабміну, будуть чотири робочі суботи.

Уряд щороку рекомендує керівникам установ та організацій перенести робочі дні, керуючись ст. 67 Кодексу законів про працю України (КЗпП) задля створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (стаття 73), а також раціонального використання робочого часу.

►Якою буде мінімальна заробітна плата 2018 року

Якщо керівники установ та організацій приймають рішення про дотримання цих рекомендацій, то не пізніше ніж за два місяці видають наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів в установі або організації, погодивши його з профспілкою. Далі із наказом про перенесення робочих днів письмово ознайомлюють працівників.

Яким буде розмір прожиткового мінімуму 2018 року

Графік перенесення робочих днів у 2018 році

Уряд рекомендує такий графік перенесення робочих днів у 2018 році задля оптимального святкування: у березні перенести робочий день з п’ятниці, 9 березня — на суботу, 17 березня; у квітні перенести робочий день з понеділка, 30 квітня — на суботу, 5 травня; у червні перенести робочий день з п’ятниці, 29 червня — на суботу, 23 червня; у грудні перенести робочий день з понеділка, 31 грудня — на суботу, 29 грудня.

Правила перенесення робочих днів

Зауважте, рекомендації Уряду застосовуються виключно щодо працівників, які мають п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю. Рекомендації не поширюються на органи Пенсійного фонду України, Укрпошту, Казначейство.

Також спеціальний режим роботи у визначені дні діє для банків та їх установ.

Окрім того, керівник установи, організації на власний розсуд може застосовувати ці рекомендації в установі, організації чи ні. До того ж, за керівником залишається право запропонувати власний варіант перенесення робочих днів або ж взагалі відмовитися від такого перенесення.

Варто пам’ятати, якщо в установі пристають на рекомендації Уряду, то обов’язково не пізніше ніж за два місяці потрібно видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих та вихідних днів в установі.

Бланки фінансової звітності

При цьому тривалість перенесеного робочого дня повинна повністю зберегтися.

І насамкінець: у зв'язку з перенесенням робочих днів слід внести зміни до графіку роботи установи.

Зверніть увагу, що це розпорядження не враховує, що Верховна Рада України постановила святковий вихідний день — 25 грудня — Різдво Христове, і скасувала святковий день 2 травня.

Це пов’язано з тим, що Уряд готує розпорядження про перенесення робочих днів не пізніше ніж за три місяці до таких днів, а законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» щодо святкових і неробочих днів» № 5496 народні депутати ухвалили 16 листопада.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді