Порядок звільнення іноземця

Уважно поставтеся до звільнення з роботи іноземця, особливо коли йдеться про дострокове припинення трудових відносин. Експерт пояснить порядок звільнення іноземця та надасть зразок повідомлення про звільнення іноземця.
Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

ЛЮДМИЛА ЗВЄРЄВА,

адвокат, радник Crowe LF Ukraine, Київ

Нові нормативні акти у сфері оплати праці

Отримати дозвіл на роботу іноземця — лише половина справи. Щоб звільнити його, доведеться докласти не менших зусиль.

Праця іноземців — під пильним контролем держави в особі її уповноважених органів. Увагу приділяють усьому — від укладення трудового договору до його припинення, особливо дострокового. Це зрозуміло, адже від того, чи працює іноземець, часто залежить, чи законно він перебуває у країні.

Трудовий договір/контракт з іноземцем укладають на строк дії дозволу на застосування праці. Коли строк сплинув, усе просто — звільняєте іноземця, інформувати державні органи про це не потрібно. Головне — має бути дотримана процедура звільнення й коректно оформлені документи, насамперед - повідомлення про звільнення іноземця. Ви легко впораєтеся із цим завданням за зразками, що знайдете у цій статті.

Якщо потрібно звільнити іноземця до спливу строку дії дозволу, ситуація ускладнюється. Замало бездоганно оформити наказ про звільнення іноземця. Треба повідомити про дострокове припинення трудового договору центр зайнятості і Державну міграційну службу (ДМС). Центр зайнятості скасує дозвіл на працевлаштування, а ДМС визначить, чи є підстави подовжити посвідку на тимчасове проживання.

Типових форм заяв до ДМС і центру зайнятості про дострокове звільнення з роботи іноземця немає. Ми запропонуємо форми заяв, перевірені на практиці.

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця
ІРИНА ЖИТКОВА,керівник групи експертів Експертус Кадри
Скільки днів хвороби оплачувати, якщо працівник звільняється під час лікарняного

Процедура звільнення іноземця у зв’язку зі спливом строку трудового договору

Спеціальних підстав для звільнення з роботи іноземця законодавство не містить. Спирайтеся на ті самі підстави, що й для працівників — громадян України. Якщо спливає строк дії дозволу на працевлаштування і ви не плануєте подовжувати дозвіл, звільняйте як зазвичай за пунктом 2 статті 36 Кодексу законів про працю України (КЗпП) — «у зв’язку із закінченням строку трудового договору».

Ваше завдання — лише оформити документи про звільнення.

Наказ про звільнення іноземця у зв’язку із закінченням строку трудового договору - ЗРАЗОК:

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Порядок звільнення іноземця до закінчення дії дозволу на працевлаштування

Інша річ, коли звільнення з роботи іноземця відбувається до того, як закінчиться строк дії договору/контракту. Ще під час працевлаштування роботодавець зобов’язався інформувати ДМС і службу зайнятості про дострокове звільнення з роботи іноземця. Тож виконуйте зобов’язання за алгоритмом >>> .

ЗРАЗОК додаткової угоди до трудового договору з іноземцем про дострокове припинення:

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Наказ про звільнення іноземця за угодою сторін до закінчення строку трудового договору - ЗРАЗОК

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Повідомлення ДМС про дострокове звільнення іноземця

Іноземець отримував посвідку на тимчасове проживання у зв’язку із працевлаштуванням (п. 33 Порядку № 322). Для цього разом із дозволом на працевлаштування, контрактом та іншими документами він подавав до ДМС зобов’язання роботодавця направити в ДМС і державну службу зайнятості повідомлення про звільнення іноземця у зв'язку з достроковим розірванням чи припиненням трудового договору/контракту.

Унормованої форми та порядку повідомлення про звільнення іноземця немає. Тому радимо скористатися нашим зразком. Щоб подати таке повідомлення про звільнення іноземця, маєте 10 к. дн. від дати звільнення.

Повідомлення до ДМС про дострокове припинення трудових відносин з іноземцем - ЗРАЗОК:

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Повідомлення про звільнення іноземця - заява до центру зайнятості

Роботодавець зобов’язався повідомити про дострокове звільнення з роботи іноземця не лише ДМС, а й центр зайнятості.

ЗРАЗОК заяви до центру зайнятості про скасування дозволу на працевлаштування іноземця:

Як безпечно звільнити працівника‑іноземця

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух: Праця та Зарплата»

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді