Податкова декларація: як уберегтися від штрафів

Заповнюйте всі обов'язкові реквізити, щоб уникнути відмови у прийнятті податкової декларації. Щоб попередити штрафи контролерів, з’ясуємо, яких помилок не можна припускатися у податкових деклараціях.
Податківці штрафують після другої квитанції: як уберегтися

ОЛЕНА СЕРДЮК,

експерт МСFR Головбух, канд. екон. наук

Ваш безплатний доступ до курсів Вищої Школи Бухгалтерів

Обов'язкові реквізити податкової декларації

Податкова декларація має містити, зокрема, найменування органу контролю, до якого подають звітність. Це обов’язковий реквізит (п. 48.3 Податкового кодексу України; ПК).

Податкова декларація: як уберегтися від штрафів

ВІДКРИТИ ПЕРЕЛІК ►►►

Податкову звітність, яку склали з порушенням цієї норми, НЕ вважають податковою декларацією, крім випадків, встановлених пунктом 46.4 ПК (п. 48.7 ПК).

Отже, якщо помилилися у назві податкової — порушили пункти 48.3 та 48.7 ПК.

Єдиний звіт з ПДФО та ЄСВ замість декларації про доходи

Відмова у прийнятті податкової декларації - аргументи податківців

ПРИКЛАД:

Податкова декларація: як уберегтися від штрафівПідприємство подало електронну декларацію й отримало дві квитанції. Але під час камеральної перевірки контролери виявили, що платник зазначив стару назву податкової інспекції. Вони надіслали листа про відмову прийняти декларацію. Чи правомірні їх дії?

Податкова декларація: як уберегтися від штрафівТак, податківці діяли правомірно. Навіть якщо коди правильні і звітність потрапила куди треба. Обґрунтуємо чому.

Платники податків подають електронні документи відповідно до норм ПК та Порядку № 557.

Податкова декларація: як уберегтися від штрафів
Друга квитанція — це підтвердження прийняття (реєстрації) електронного документа або повідомлення про те, що орган контролю його не прийняв (п. 12 розд. ІІ Порядку № 557).

Якщо платник поштою або засобами електронного зв’язку подав податкову декларацію, заповнену з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 ПК, контролери зобов’язані протягом п’яти робочих днів із дня її отримання надіслати йому письмове повідомлення про відмову прийняти податкову декларацію (абз. 1 п. 49.11, пп. 49.11.1 ПК). У повідомленні зазначають причини відмови.

Таку податкову декларацію вважають неподаною (п. 49.15 ПК).

Роз’яснення податківців ►►►

Податкова декларація - штрафи

ВСУ у складі колегії Касаційного адмінсуду визначив:

…повноваження податкового органу не визнавати податкову звітність податковою декларацією передбачені пунктом 48.7 статті 48 Податкового кодексу України, а саме: податкова звітність НЕ визнається податковою декларацією у разі порушення будь-якої норми статті 48 Податкового кодексу України, зокрема відсутність обов’язкових реквізитів…

Постанова ВСУ від 19.12.2019 № 810/3682/15, К/9901/6541/18

Тож, якщо ви помилилися у реквізитах податкової звітності, податківці мають право не визнати її податковою декларацією. Тому радимо вчасно подавати декларації, щоб мати змогу виправити можливі помилки до спливу строку декларування. Так уникнете штрафів за несвоєчасно подану декларацію.

Податкова декларація: як уберегтися від штрафівНагадаємо, що з 23 травня цього року норми ПК змінили. Тепер, якщо платник не подасть податкових декларацій (розрахунків), іншої звітності, подання якої до органів контролю передбачає ПК, або подасть несвоєчасно, його оштрафують.

Розміри штрафів



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді