Як оплатити карантинні вихідні: п’ять варіантів

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Уряд «ощасливив» бізнес карантином вихідного дня. Доки керівники рахують збитки, бухгалтери шукають варіанти, як оформити вимушений відпочинок та як оплатити карантинні вихідні в Україні. Рішення є, і навіть не одне!

ТЕСТ для бухгалтера: Як організувати і оплатити роботу у період карантину

Карантин вихідного дня - умови

Із 14 до 30 листопада уряд запровадив по всій Україні локдаун вихідного дня. Це означає, що у суботу та неділю працюватимуть лише банки, аптеки, продуктові магазини, пошта, транспорт, СТО і автозаправки (без зон для харчування).

Із 00:00 суботи до 00:00 понеділка не працюватимуть:

  • бари, ресторани, кафе, інші заклади громадського харчування. Їм дозволили продавати замовлення лише на винос або за адресною доставкою;
  • торгівельно-розважальні центри, інші розважальні заклади;
  • заклади культури, інші організатори культурно-масових заходів;
  • спортклуби, фітнес-центри, басейни;
  • салони краси, інші суб’єкти господарювання, що працюють у сфері побутового обслуговування населення;
  • промислові магазини (крім магазинів, де понад 60% площі відведено для продажу продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ветеринарних препаратів, кормів для тварин).
Як оплатити карантинні вихідні: п’ять варіантівУвага: Якщо проігноруєте локдаун вихідного дня — інспектори можуть оштрафувати на суму від 34 до 170 тис. грн.

Не виключено, що локдаун вихідного дня продовжать і на грудень.

Як виконувати карантин вихідного дня оновленого пункту 15 Постанови № 641, зміни до якого внесла постанова КМУ від 11.11.2020 № 1100, — читайте далі.

Карантин вихідного дня - постанова

Як оплатити карантинні вихідні: п’ять варіантів

ЗБЕРЕГТИ

Як оформити працю в локдаун вихідного дня

Для більшості субота і неділя — вихідні дні. Але не для торгівельних центрів, фітнес-клубів, салонів краси, ресторанів і кафе. У вихідні вони, навпаки, зазвичай працюють ще більше через значний наплив відвідувачів. Тож для багатьох працівників цих закладів субота і неділя — робочі дні.

Локдаун вихідного дня не поширюється на працівників закладів торгівлі та громадського харчування, робота яких не пов’язана з прийманням відвідувачів, а саме:

  • на тих, хто приймає замовлення, організовує доставку замовлень;
  • водіїв і вантажників, які здійснюють доставку товару;
  • охоронників.

Як оплатити карантинні вихідні: п’ять варіантівЩоб ці категорії працівники могли працювати в суботу і неділю, встановіть для них підсумований режим робочого часу чи інші вихідні дні. Головна умова — такі працівники не повинні обслуговувати відвідувачів.

Як бути з працівниками, які не мають права працювати у локдаун вихідного дня

Якщо працівники не мають права працювати під час карантину у вихідні, скористайтеся одним із п’яти варіантів розв’язання цієї проблеми.

ПЕРЕЙТИ до ВАРІАНТІВ ►►►

Як оплатити фактичну роботу у карантинні вихідні

Якщо застосовують підсумований облік робочого часу, графіки роботи (змінності) складають на певний обліковий період. Наприклад, за квартал, півріччя, рік. Затверджені графіки на обліковий період наразі немає підстав коригувати. А ось фактичні години роботи можуть відхилятися від тих, що встановили у графіках. Адже хтось із працівників захворів, хтось звільнився тощо.

За підсумованого обліку роботи це звична справа. У разі переробітку працівникам зазвичай надають інші дні відпочинку чи в кінці облікового періоду оплачують години надурочної роботи у підвищеному розмірі на підставі статті 106 КЗпП.

Запровадьте на підприємстві гнучкий режим робочого часу

Варіант 1. У продавця (перукаря, касира), який працює за підсумованим обліком робочого часу, є переробіток у попередніх місяцях облікового періоду.

Тоді в суботу та неділю, коли він мав працювати, а йому заборонили, можна надати додаткові «вихідні». Жодних норм КЗпП при цьому не порушите.

Варіант 2. У продавця (перукаря, касира), який працює за підсумованим обліком робочого часу, немає переробітку у попередніх місяцях облікового періоду.

Тоді в суботу і неділю, коли він мав працювати, йому теж можна надати додаткові «вихідні» поза графіком. Але є ризик, що працівник не виконає встановлену норму робочого часу за обліковий період. Якщо про це дізнається інспектор праці, у нього обов’язково виникне запитання, чому не оплатили працівникові простій. Адже це мінімальна гарантія з оплати праці.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух: Праця та Зарплата»



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді