Про харчування окремих категорій учнів державних і комунальних закладів освіти зобов’язані подбати органи державної влади та місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких ці заклади перебувають. Цей обов’язок випливає із компетенції цих органів у сфері освіти, визначеної Законом України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145).
Тож вони забезпечують безоплатним гарячим харчуванням (ч. 3 ст. 56 Закону № 2145):
- дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;
- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);
- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 № 1768-III, які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти;
- осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.
Для цього дотримують вимог:
- Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 02.02.2011 № 116;
- Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом МОЗ і МОН від 01.06.2005 № 242/329;
- постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 № 1591.
Послуги з організації шкільного харчування органи державної влади та органи місцевого самоврядування фінансують бюджетним коштом. Тому закупівлю таких послуг проводять управління освіти цих органів за Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.
Що врахувати під час таких закупівель та які вимоги доцільно прописати в тендерній документації, аби задовільнити потребу в якісному харчуванні учнів, — розповімо докладно.
1. Предмет закупівлі — за правильним кодом
2. Очікувана вартість — без ПДВ
3. Кваліфікаційні критерії: три ліпше одного
- Наявність обладнання та матеріально-технічної бази
- Наявність працівників відповідної кваліфікації
- Наявність досвіду виконання аналогічного договору
4. Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"