Які штрафи і відповідальність передбачені за неоприлюднення інформації на Є-дата

Із 15 вересня 2017 року портал Є-дата запрацював в режимі промислової експлуатації. А отже, м’який і поблажливий режим тренування добіг кінця. А з ним — і поступки для недобросовісних керівників установ, які не поспішали дотримуватися всіх вимог Закону про відкритість використання публічних коштів. Настала пора відповідати за свої дії

Відповідальність за неоприлюднення інформації на Є-дата законодавство передбачало давно. Єдине що — не було підстав, аби її застосувати. Усьому заважав тестовий режим експлуатації Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (далі — портал Є-дата).

Із 15.09.2017 все змінилося — на підставі наказу Мінфіну від 14.09.2017 № 771 команда порталу Єдата оголосила про початок його промислової експлуатації.

Відтак розпорядників та одержувачів бюджетних коштів державного і місцевих бюджетів (далі — розпорядники та одержувачі) за невиконання обов’язку оприлюднювати інформацію на веб-порталі Є-дата 2017 року за законом можуть притягнути до відповідальності. Коли саме?

За які дії настає відповідальність за Є-дата

Відповідно до статті 3 Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» від 11.02.2015 № 183-VIII (далі — Закон № 183) розпорядники та одержувачі зобов’язані оприлюднювати інформацію про використання публічних коштів (див. табл.).

Яка інформація

У якому розділі порталу оприлюднювати

Відомості про головних розпорядників розпорядників

Профіль

Обсяги бюджетних призначень та/або бюджетних асигнувань на відповідний бюджетний період

Звіти

Обсяги проведених видатків бюджету та наданих кредитів з бюджету за звітний період

Звіти

Інформація про укладені за звітний період договори

Договори

Інформація про стан виконання договорів, укладених у попередні звітні періоди, з усіма додатками, що є їх невід’ємною частиною

Договори

Кількість службових відряджень, у т. ч. закордонних

Звіти

Зауважте: інформація про те, скільки надійшло бюджетних призначень і як ці надходження використали, надається за встановленими законодавством України формами та форматами даних, затвердженими Мінфіном.

Наразі Мінфін розробив проект наказу «Про затвердження Порядку реєстрації суб’єктів надання інформації про використання публічних коштів, форм та форматів даних для оприлюднення такої інформації на єдиному веб-порталі використання публічних коштів» від 21.09.2017. Допоки його не затвердили, слід застосовувати існуючі форми на веб-порталі Є-дата.

Увага!

Аби не боятися притягнення до відповідальності за Є-дата, вказану інформацію потрібно оприлюднювати на порталі щокварталу — не пізніш як за 35 днів після закінчення звітного кварталу.

Відповідальність за неоприлюднення інформації

Відповідальність за неоприлюднення інформації на Є-дата покладається безпосередньо на керівників розпорядників та одержувачів.

Вони відповідатимуть, якщо припустилися перелічених у статті 4 Закону № 183 порушень.

А саме:

не оприлюднили вказану інформацію;

оприлюднили недостовірну, неточну чи неповну інформацію;

несвоєчасно оприлюднили інформацію.

·

Так, за неоприлюднення інформації про використання публічних коштів на посадових осіб накладають штраф у розмірі 25-50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (ст. 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Тож із 15 вересня 2017 року керівники установ за неоприлюднення інформації на Є-дата штрафи платитимуть у розмірі 425-850 грн. Адже тепер вони несуть повну відповідальність за порушення вимог Закону № 183.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

відпустка на дітей заява

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді