Як правильно призначити уповноважену особу

За Законом про публічні закупівлі тільки уповноважена особа має проводити спрощені закупівлі. Коли та як її краще призначати - розбираємося у вигляді питань-відповідей.

Як призначити уповноважену особу та організувати закупівлі за новими правилами

За Законом про публічні закупівлі тільки уповноважена особа має проводити спрощені закупівлі. У замовника поки що немає потреби в спрощеній закупівлі. Чи потрібно її призначати зараз?

Навіть, якщо у замовника немає на сьогодні потреби, рекомендуємо призначити уповноважену особу. Тоді уповноважена особа зможе вчасно підготуватися до закупівель і в разі нагальної потреби у спрощеній закупівлі замовник зможе без проблем провести спрощену закупівлю.

Скільки треба призначати уповноважених осіб – одну чи дві?

Радимо замовнику призначити дві уповноважені особи, а також отримати для кожної з них отримати КЕП.

У такому випадку, якщо уповноважена особа піде у відпустку чи на лікарняний, то у замовника буде кому проводити закупівлі. Тобто закупівельний процес не перерветься.

Чи можна призначити уповноважену особу на посаду фахівця з публічних закупівель з освітою бакалавра?

Відповідно до вимог національного класифікатора професій фахівець з публічних закупівель повинен мати повну вищу освіту – спеціаліст або магістр, адже професія «фахівець з публічних закупівель» передбачена в розділі професіонали.

Освіта бакалавра в уповноваженої особи, призначеної на посаду «фахівець з публічних закупівель», не відповідатиме вимогам національного класифікатора професій, тому вона небажана для уповноваженої особи.

Що затверджувати першим – положення про уповноважену особу чи наказ про призначення уповноваженої особи?

Спочатку керівник замовника затверджує положення про уповноважену особу, де слід передбачити певні вимоги до її функцій, права та обов’язки, а потім призначити уповноважену особу з урахуванням такого положення.

Більш докладно на цю тему - у нашому відео:

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді