Оскарження закупівель: новий розмір плати і порядок

КМУ ухвалив постанову, яка визначає нові розміри плати за скаргу та порядок оплати оскарження результатів публічних закупівель. Розповімо, хто і скільки платитиме за скаргу, які скарги розглядатиме АМКУ, а які — ні, і хто відповідатиме за отримання й перерахування оплати

Технічні вимоги у тендерній документації: що врахувати

Нова редакція Закону про публічні закупівлі передбачила суттєві зміни у процесі оскарження публічних закупівель. Однак щоб нові законодавчі норми запрацювали, КМУ мав прийняти підзаконні нормативно-правові акти.

Днями закупівельники отримали довгоочікуваний документ — КМУ ухвалив Постанову № 292*. Вона визначає нові розміри плати за скаргу та порядок оплати оскарження.

* Постанова КМУ «Про встановлення розміру плати за подання скарги та затвердження Порядку здійснення плати за подання скарги до органу оскарження через електронну систему закупівель та її повернення суб’єкту оскарження» від 22.04.2020 № 292.

Постанова № 292 набрала чинності 24.04.2020, окрім пункту 5, що передбачає втрату чинності Постановою № 291. Він запрацює 01.01.2021.

Оскарження закупівель: новий розмір плати і порядок

Процедури закупівель товарів, робіт і послуг, які замовники розпочали до 19 квітня 2020 року, слід завершувати за старими законодавчими нормами. Відповідно, й плату оскарження такої закупівлі визначатимуть і сплачуватимуть по-старому.

Нові розміри плати за скаргу

Розмір плати за подання скарги до органу оскарження урядовці диференціювали. Електронна система закупівель (ЕСЗ) розраховуватиме його автоматично.

Так, плата становитиме:

  • за оскарження тендерної документації, прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, що відбулися до закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій, — 0,3% очікуваної вартості предмета закупівлі/його частини (лота). Однак вона не може бути меншою ніж 2 тис. грн і більшою ніж 85 тис. грн;
  • за оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника, які відбулися після оцінки, розгляду ТП; розгляду документів, які подав учасник торгів з обмеженою участю; оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, — 0,6% очікуваної вартості предмета закупівлі/частини (лота). Однак вона не може бути меншою ніж 3 тис. грн і більшою ніж 170 тис. грн.

За збереження отриманої плати за скаргу, повернення її суб’єкту оскарження або перерахування до держбюджету відповідатиме ДП «Прозорро».

Новий порядок оплати

Постанова № 292 затверджує Порядок здійснення плати за подання скарги до органу оскарження через електронну систему закупівель та її повернення суб’єкту оскарження. Зокрема, визначає, що скаржник:

  • сплачує кошти за скаргу через ЕСЗ на окремий банківський рахунок. Актуальні реквізити рахунка адміністратор оприлюднює в ЕСЗ;
  • оплачує скаргу або через електронний платіжний засіб, або безготівково за допомогою переказу коштів з банківського рахунка.

Скаржник має правильно сформувати платіжний документ. Інакше платіж не зарахують як плату за скаргу. До того ж він враховує не лише строк для подання скарги за Законом про публічні закупівлі, а й встановлені строки для міжбанківських переказів.

Увага: Скаргу вважають оплаченою з моменту зарахування коштів на рахунок адміністратора

Адміністратор протягом двох робочих днів з дня оприлюднення рішення органу оскарження перераховує плату за скаргу:

  • до держбюджету, якщо орган оскарження відмовив у задоволенні скарги або залишив її без розгляду. Наприклад, коли учасник оскаржив те саме порушення у тій самій процедурі закупівлі і з тих самих підстав, щодо яких орган оскарження вже виніс рішення;
  • скаржнику, якщо орган оскарження задовольнив або частково задовольнив скаргу. Приміром, залишив скаргу без розгляду або припинив її розгляд, оскільки замовник усунув порушення.

Розгляд скарг Колегією АМКУ під час карантину перенесли в YouTube

З огляду на запобіжні заходи АМКУ проводить онлайн-трансляції засідань Постійно діючих адміністративних колегій з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Наразі зали засідань АМКУ облаштували професійним обладнанням. Вдалося відеотрансляцію розгляду скарг перевести в новий формат — на YouTube: Колегії 1, Колегії 2.



зміст

відпустка на дітей заява

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді