Як оплатити роботу членів виборчих комісій та залучених осіб

25 жовтня відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Забезпечуватимуть роботу виборчого процесу члени виборчих комісій та інші фахівці. Як оплатити їхню роботу та відзвітувати податківцям — дізнайтеся з публікації.
Зміст статті:
Як оплатити роботу членів виборчих комісій та залучених осіб

ЛАРИСА КІРІЧЕНКОВА,

експерт Експертус Головбух

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. До виборчого процесу залучають членів виборчих комісій та інших фахівців. За роботу у виборчій комісії (далі — ВК) членам ВК, яких увільняють від повноважень за основним місцем роботи, виплачують грошову винагороду. Однак виплати отримують не лише вони. Які існують види виплат, який їх розмір для членів ВК та осіб, яких долучають до роботи? Коли і кому виплачують одноразову грошову винагороду? Як оподаткувати виплати та відобразити їх у звітах з ЄСВ та ПДФО?

СКАЧАТИ готовий розрахунок норми тривалості рабочого часу на 2021 рік

Які види оплати

Роботу члени ВК під час виборчого процесу можуть виконувати як на платній, так і на безоплатній основі. Рішення ВК про виконання обов’язків на платній основі затверджує ВК вищого рівня.

Свої повноваження на платній основі можуть виконувати на підставі цивільно-правового договору (далі — ЦПД) голова, заступник голови, секретар або інші члени ТВК і ДВК (ч. 1 ст. 212 ВК).

Увага: На платній основі працюють:

  • в ТВК — не більше трьох осіб,
  • в ДВК — не більше двох осіб (ч. 1 ст. 212 ВК).

Осіб, що працюють на платній основі, на період виборів увільняють від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням відповідного стажу

Під час виборів за рахунок фонду оплати праці відповідної ТВК проводять:

  • оплату праці голови, заступника голови, секретаря або інших членів виборчої комісії, які виконують свої повноваження на платній основі;
  • оплату праці членів ВК за роботу в день місцевих виборів, дні встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів;
  • одноразову грошову винагороду членам ВК, які працюють як на платній, так і на безоплатній основі, у межах загальної економії фонду оплати праці (п. 3 Порядку № 687).

Також ВК можуть оплачувати роботу інших осіб, яких долучили до виборчого процесу.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді