Карантинне звільнення від орендної плати

Кого з орендарів держмайна торкнулося повне звільнення від орендної плати в період карантину, а кого — частково. У яких випадках орендар має довести, що не використовує майно. Які витрати орендодавця зобов’язаний компенсувати орендар.

Звільнення від орендної плати

Щоб підтримати суб’єктів господарювання під час пандемії коронавірусу, ще у квітні 2020 року нормотворці вирішили звільнити від орендної плати, зокрема, орендарів держмайна. Підґрунтя для такого рішення — діюча норма Цивільного кодексу України (ЦК), яка передбачає, що наймача звільняють від орендної плати за весь час, коли він не міг використовувати орендоване майно через обставини, за які він не відповідає (ч. 6 ст. 762 ЦК).

Аби ця норма запрацювала, зокрема для наймачів нерухомого держмайна у період дії карантину, нормотворці доповнили Прикінцеві та перехідні положення ЦК відповідним пунктом, формулювання якого протягом квітня — липня поточного року змінювали тричі. Також у цей період урядовці затвердили Постанову № 611, якою унормували питання орендної плати орендарями держмайна у період карантину.

✍ Методика розрахунку орендної плати

Щоб, зокрема орендарі та орендодавці держмайна не заплуталися у законодавчих новаціях, Фонд держмайна України (ФДМУ) періодично надавав фахові роз’яснення щодо порядку застосування карантинного звільнення від орендної плати, зокрема, у Листі № 10-16-8306 та Листі № 10-16-11337. Але нормотворці постійно оновлювали законодавство, тож роз’яснення потребували додаткових уточнень.

Карантинне звільнення від орендної платиНаразі є фінальне роз’яснення ФДМУ, яке дозволяє скласти пазл з усіх законодавчих новацій щодо карантинних пільг з орендної плати для орендарів нерухомого держмайна. Йдеться про Лист № 10-16-15429.

Розглянемо детально, на які правила звільнення від орендної плати під час карантину звертає увагу ФДМУ та як їх правильно застосувати. Однак перед тим зосередимо увагу на відповідних антикризових змінах законодавства.

Орендна плата під час карантину - які акценти у законодавчих новаціях

Серед законодавчих новацій, які запровадила влада у квітні — липні 2020 року, аби повністю або частково звільнити, зокрема орендарів нерухомого держмайна від орендної плати під час карантину, є два основних акценти.

Карантинне звільнення від орендної плати

✔️ ПЕРЕЙТИ

Карантинне звільнення від орендної плати

✔️ ПЕРЕЙТИ

Роз’яснення ФДМУ щодо звільнення від орендної плати в період карантину

ФДМУ у Листі № 10-16-15429 наголосив, що орендарів нерухомого держмайна, переліки яких містять додатки 1–3 до Постанови № 611, чекає повне або часткове карантинне звільнення від орендної плати незалежно від того, чи припинили вони свою діяльність з використанням орендованого майна, чи ні. Тому такі орендарі, щоб отримати право на звільнення від орендної плати в період карантину, не повинні доводити, що вони не користувалися об’єктом оренди. Відповідно, проводити комісійний огляд такого об’єкта оренди не потрібно.

Натомість орендарі, які не потрапили до переліків, затверджених Постановою № 611, мають право на карантинне звільнення від орендної плати у загальному порядку лише за умови, що у період дії карантину вони не проводили діяльність з використанням орендованого майна (ч. 6 ст. 762, п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦК). Тому, щоб погодити таке звільнення, відповідне регіональне відділення ФДМУ, зокрема, має отримати докази, що орендар під час карантину не користується об’єктом оренди.

Нагадаємо, рекомендації щодо того, як саме отримати такі докази, ФДМУ надавав у Листі № 10-16-8306. Зокрема ФДМУ зазначав, що орендодавець разом із балансоутримувачем орендованого майна повинен:

  • провести комісійні обстеження об’єктів оренди відповідно до договорів, щоб засвідчити, що орендар не користується орендованим майном під час дії карантину — упевнитися, що об’єкт оренди зачинений у робочий час, всередині об’єкта не перебувають люди, не проводять ремонтні роботи тощо;
  • скласти акт (звіт) про невикористання цього об’єкта оренди.

Водночас ФДМУ звернув увагу, що звільнення від орендної плати в період карантину наразі слід застосовувати відповідно до норм, які містить пункт 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦК у редакції Закону № 692. Тобто орендар у будь-якому випадку повинен компенсувати орендодавцеві пропорційно орендованій площі суму його витрат на сплату за об’єктом оренди комунальних послуг, податку на нерухомість та земельного податку. Позаяк такі суми не включають до розміру орендної плати, орендар сплачує їх орендодавцеві окремо не залежно від того, чи отримав право на карантинні пільги.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді