Якщо залишилися невикористані дні відпустки…

Що з ними робити? Чи може працівник узяти одразу всі невикористані дні відпустки? Відповіді на ці та інші запитання — у статті

Часто-густо всі працівники стикаються з тим, що залишаються невикористані відпустки. Причин цьому безліч. Це може бути й особисте бажання працівника, а може й через відмову керівництва надати відпустку у разі виробничих потреб. Проте безмежно накопичувати ці дні не можна. Виникає логічне запитання: що з ними робити? Як працівник може розпорядитися таким скарбом? Чи може він взяти одразу всі невикористані дні відпустки? А якщо ні, та якась частина відпустки залишиться, як отримати за невикористану відпустку компенсацію? Питань багато. Спробуємо відповісти на них.

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР забороняє не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом двох років поспіль; протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці. Тож можна з впевненістю стверджувати, що ненадання щорічних відпусток вчасно є грубим порушенням законодавства про працю. Будь-яка перевірка, яка виявить у працівників невикористані відпустки, після ретельного розслідування матиме підстави для притягнення керівника установи до відповідальності.

А якщо якийсь працелюб з якихось причин відмовляється від відпустки? Аби запобігти неприємностям та проблемам, керівник підприємства, де працює цей «герой», в терміни, визначені графіком відпусток, без заяви працівника має право видати наказ про надання йому відпустки. Якщо такий працелюб усупереч наказу прийде на роботу під час відпустки, керівник установи має право не допустити його до роботи – як там хоче, а обов’язкові 24 календарні дні має відпочити! Ну а як вчинити з днями невикористаної відпустки, якщо вони все ж залишились?

Невикористані дні щорічної відпустки

Насамперед наголосимо на таких моментах: немає строку давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, тобто невикористана відпустка не «згоряє»; є обмеження максимальної тривалості відпусток у робочому році, тобто загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

Але це обмеження не стосується працівників, які у поточному робочому році забажають скористатися невикористаною щорічною відпусткою за минулий рік, окрім щорічних основної та додаткових відпусток. Важливо не забути про таке правило: невикористану частину щорічної відпустки працівник має відгуляти до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. Тож ми з’ясували, що працівник має право, якщо забажає скористатися нагодою, взяти декілька відпусток, але керівник установи все ж може обмежити їх тривалість через виробничу потребу.

Якщо залишилися невикористані дні відпустки…
ЛЮДМИЛА КРАВЧЕНКО,керівник експертної групи Експертус Головбух
Пройдіть тест — перевірте свої знання, набудьте досвіду і відкиньте сумніви!

У вирішенні питання кількості відпусток, які можуть бути надані працівникові протягом робочого року, беруть участь сторони трудового договору (тобто працівник і керівник установи). Також це має бути й у правилах внутрішнього трудового розпорядку (лист Мінсоцполітики від 24.12.2013 № 152/13/82-13). Працівники кадрової служби підприємства мають вести облік відпусток, що надаються працівникам. Для спрощення розрахунку днів невикористаних відпусток та запобігання їх накопиченню радимо надавати працівникові спочатку невикористану щорічну відпустку за попередній рік, а вже потім за наступний.

Графік відпусток в установі

У графіку визначено черговість надання відпусток. Графік затверджує керівник установи; погоджує профспілка чи інший уповноважений на представництво трудовим колективом орган. Після затвердження його слід довести до відома всіх працівників. Тож усі невикористані раніше відпустки або їх частини слід унести до графіка відпусток на поточний рік. Це дасть змогу належно спланувати надання відпусток, враховуючи режим роботи установи, інтереси працівників і задоволення їх потреби у відпочинку. А брак такої інформації, навпаки, внесе безлад у роботу підприємства і може спричинити купу конфліктних ситуацій всередині колективу.

Якщо з якихось причин графік відпусток не складали або якщо не використані працівником за минулі роки відпустки не включено до цього графіка, працівник все одно може взяти дні невикористаних відпусток – має повне право.

Компенсація за невикористану відпустку

Ну а тепер щодо компенсації за невикористані дні щорічної відпустки. Саме, наголосимо, – щорічної, оскільки для решти відпусток є обмеження.

Отже, за законом працівник має відгуляти 24 календарні дні шорічної відпустки, а за решту днів цієї відпустки за цей робочий рік він може отримати грошову компенсацію. Її мають сплатити одночасно з оплатою відпускних, або ж після повернення з відпочинку. Своє бажання щодо цього працівник висловлює у своїй заяві.

Якщо залишилися невикористані дні відпустки… Наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку ЗРАЗОК


Ще раз нагадаємо, що компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей отримати можна лише у разі звільнення, оскільки цей вид відпусток не належить до щорічних.Наприклад, працівник має право на відпустку тривалістю 33 календарних дні (24 к. д. — щорічна основна відпустка і 9 к. д. — щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день). Якщо працівник використав за відповідний робочий рік 24 календарних дні, він може отримати компенсацію за 9 днів відпустки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді