Наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку – зразок

UA RU
Компенсація за невикористану відпустку виплачується на підставі наказу керівника. Яку інформацію має містити наказ про компенсацію — у зразку.

Компенсація за невикористану відпустку виплачується після того, як відділ кадрів визначить кількість невикористаних днів відпустки, роботодавець видасть наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку, а бухгалтер на підставі цього наказу розрахує розмір виплати.

Коли керівник має право видати наказ, а бухгалтер, відповідно, виплатити компенсацію? Відповідь отримаємо зі ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

  1. Звільнення працівника. Під час остаточного розрахунку з працівником, разом із заробітною платою, виплачують і компенсацію за невикористану відпустку — щорічну та додаткову «на дітей» або неповнолітню дитину з інвалідністю з дитинства.
  2. Переведення на інше місце роботи. Виплачують компенсацію так само, як і в разі звільнення, але суму компенсації можуть видавати як безпосередньо працівникові, так і перерахувати на рахунок установи, куди він переводиться.
  3. За бажанням працівника. Компенсація виплачується на підставі заяви працівника. Головна умова – він використав 24 дні щорічної відпустки.
  4. Смерть працівника. Механізм розрахунку такий самий, як під час звільнення, але кошти отримують спадкоємці померлого.

Зразок наказу на компенсацію за невикористану відпустку: виплачуємо

Зауважуємо, що про компенсацію за невикористану відпустку керівник може видати окремий наказ, або вказати дні невикористаної відпустки в окремому рядку наказу про звільнення.
Затверджена Держкомстатом типова форма має рекомендаційний характер, тому установи самі вирішують, вказувати компенсацію у наказі про звільнення чи створювати окремий.

наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Зразок наказу про компенсацію за невикористану відпустку: утримуємо виплати

Трапляється, що працівник звільняється до закінчення робочого терміну, за який він наперед одержав щорічну відпустку. Відтак він має заборгованість перед роботодавцем. Тож під час звільнення бухгалтер має утримати з його заробітку оплату днів відпустки, що надавалися наперед. Підставою для такого коригування теж є наказ керівника.

наказ про утримання компенсації за невикористану відпустку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Компенсація за невикористані відпустки

До нового місця роботи за бажанням працівника:

  • перераховуйте компенсацію за невикористані дня щорічних відпусток (ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону про відпустки);
  • не перераховуйте компенсацію за додаткову відпустку на дітей. Таку відпустку вважають спеціальною, вона не належить до щорічних відпусток (ст. 4 Закону про відпустки).

Компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей виплачуйте під час звільнення. Тобто перерахуйте працівнику, який звільняється, зокрема з переведенням, грошову компенсацію за всі невикористані ним дні додаткової соціальної відпустки.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді