Наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку – зразок

UA RU
Компенсація за невикористану відпустку виплачується на підставі наказу керівника. Яку інформацію має містити наказ про компенсацію — у зразку.

Компенсація за невикористану відпустку виплачується після того, як відділ кадрів визначить кількість невикористаних днів відпустки, роботодавець видасть наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку, а бухгалтер на підставі цього наказу розрахує розмір виплати.

Коли керівник має право видати наказ, а бухгалтер, відповідно, виплатити компенсацію? Відповідь отримаємо зі ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

  1. Звільнення працівника. Під час остаточного розрахунку з працівником, разом із заробітною платою, виплачують і компенсацію за невикористану відпустку — щорічну та додаткову «на дітей» або неповнолітню дитину з інвалідністю з дитинства.
  2. Переведення на інше місце роботи. Виплачують компенсацію так само, як і в разі звільнення, але суму компенсації можуть видавати як безпосередньо працівникові, так і перерахувати на рахунок установи, куди він переводиться.
  3. За бажанням працівника. Компенсація виплачується на підставі заяви працівника. Головна умова – він використав 24 дні щорічної відпустки.
  4. Смерть працівника. Механізм розрахунку такий самий, як під час звільнення, але кошти отримують спадкоємці померлого.

Зразок наказу на компенсацію за невикористану відпустку: виплачуємо

Зауважуємо, що про компенсацію за невикористану відпустку керівник може видати окремий наказ, або вказати дні невикористаної відпустки в окремому рядку наказу про звільнення.
Затверджена Держкомстатом типова форма має рекомендаційний характер, тому установи самі вирішують, вказувати компенсацію у наказі про звільнення чи створювати окремий.

наказ про виплату компенсації за невикористану відпустку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Зразок наказу про компенсацію за невикористану відпустку: утримуємо виплати

Трапляється, що працівник звільняється до закінчення робочого терміну, за який він наперед одержав щорічну відпустку. Відтак він має заборгованість перед роботодавцем. Тож під час звільнення бухгалтер має утримати з його заробітку оплату днів відпустки, що надавалися наперед. Підставою для такого коригування теж є наказ керівника.

наказ про утримання компенсації за невикористану відпустку

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Компенсація за невикористані відпустки

До нового місця роботи за бажанням працівника:

  • перераховуйте компенсацію за невикористані дня щорічних відпусток (ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону про відпустки);
  • не перераховуйте компенсацію за додаткову відпустку на дітей. Таку відпустку вважають спеціальною, вона не належить до щорічних відпусток (ст. 4 Закону про відпустки).

Компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей виплачуйте під час звільнення. Тобто перерахуйте працівнику, який звільняється, зокрема з переведенням, грошову компенсацію за всі невикористані ним дні додаткової соціальної відпустки.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді