Кому встановлять нульову ставку екологічного податку

У Верховній Раді зареєстрований урядовий проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива».

Кому встановили нульову ставку екологічного податку

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2023 РІК

Законопроєкт № 9596 вносить зміни до Податкового кодексу України і встановлює ставку нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю, що утворюються при спалюванні біопалива установками, які використовують біопаливо як єдиний вид палива та які внесено до реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива.

Проєкт закону сприятиме:

  • звільненню від оподаткування та створенню умов для подальшого стимулювання виробництва енергії з біопалива;
  • скороченню споживання імпортного газу та забезпеченню незалежності населення від дедалі вищих тарифів на опалення завдяки розвитку ринку біоенергетичних технологій і необхідної інфраструктури, що дозволяє повною мірою використовувати потенціал місцевої біомаси;
  • зменшенню собівартості виробленої енергії, що дасть можливість зменшити тариф для споживача;
  • створенню нових робочих місць на суміжних ринках;
  • надходженню до бюджетів всіх рівнів від збільшення виробництва енергії та від діяльності на суміжних ринках;
  • залученню інвестицій у сферу використання біопалива;
  • зниженню рівня викидів СО2 в атмосферу шляхом заміщення газового обладнання котельнями, що працюють на біопаливі.

Також зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива». Законопроєкт передбачає:

  • створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива з метою адміністрування встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю, що утворюються при спалюванні біопалива установками;
  • закріплення в ЗУ «Про альтернативні види палива» положення, яке передбачає, що реєстр установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива, буде створений Кабінетом Міністрів України, а його ведення та адміністрування буде здійснюватися центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження та альтернативних видів палива, у порядку, встановленому  Урядом.

Прийняття проєкту Закону забезпечить прозорість процедури встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива.

Джерело: Telegram-канал Тараса Мельничука

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
14401

Екологічний податок 2023: ставки і строки

Екологічний податок 2023 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
65457

Представление декларации по экологическому налогу и расчет платежей: как, когда и сколько

Деятельность ряда бюджетных учреждений так или иначе связана с загрязнением окружающей среды. Эти учреждения и являются плательщиками экологического налога. В данном материале рассмотрим вопросы, интересующие бухгалтеров при подготовке отчетности по экологическому налогу за последний квартал 2016 года и 2017 год, а также основные принципы расчета платежей по новым ставкам экологического налога.
930

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді