Консультативна інформація щодо аліментів на повнолітню дитину з інвалідністю

Сімейний кодекс зобов’язує батьків утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей з інвалідністю. Відповідно до законодавства, аліменти на повнолітню дитину з інвалідністю стягуються добровільно або примусово.

Допомогатор

Добровільний варіант передбачає наявність угоди сторін, в якій зазначають суму та посвідчують його у нотаріуса. У разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Повністю непрацездатними можуть бути визнані повнолітні непрацездатні діти 1 та 2 групи. Повнолітні діти 3 групи вважаються особами зі зниженою працездатністю, здатними виконувати певні види робіт при виконанні всіх призначень лікаря. Однак не варто засмучуватись, рішення про призначення аліментів непрацездатній повнолітній дитині з інвалідністю 3-ї групи суд розглядає в кожному конкретному випадку. Така особа має право на отримання аліментів від батьків, у разі якщо він/вона несе постійні значні матеріальні витрати на лікування незалежно від розміру пенсії, яку отримує.

У разі примусового варіанту необхідно подати позовну заяву в суд за місцем проживання.

Які документи потрібні?

Для звернення до суду з позовною заявою необхідно зібрати наступні документи:

  • копія всіх сторінок паспорту;
  • копія ідентифікаційного номера;
  • копія свідоцтва про шлюб/копія свідоцтва про розірвання шлюбу/копія рішення суду про розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтва про народження дитини (дітей);
  • копія довідки про місце реєстрації дитини;
  • копії довідок з медичної установи, що підтверджують наявність інвалідності у дитини.

Для визначення суми аліментів суд враховує наступні обставини:

  1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
  2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
  3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
  4. наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
  5. доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (у 2021 році це 22 700 гривень), якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

Пунктом 2 статті 182 Сімейного Кодексу України визначено мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6935

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
21758

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341150

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді