Нарахування аліментів 2024

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.

Мінімальний гарантований розмір аліментів 2024 року

Мінімальний розмір аліментів 2024 наразі на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України, даліСКУ). Скільки це становить у 2024 році – наведено у таблиці нижче. Усі цифри тут і далі пораховано на основі показників Закону про держбюджет 2024.

МІНІМАЛЬНИЙ ГАРАНТОВАНИЙ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ 2024

Вік дитини, років

Мінімальний розмір аліментів для відповідного віку, грн (01.01.2024-31.12.2024)

до 6 років

1281,50

6-18

1598

18-23*

1514

* за ч. 1 ст. 199 СКУ це теж діти, які мають право на аліменти, але за умови, що вони продовжують навчання (форма будь-яка – денна, заочна тощо). Так як вони повнолітні, то в основу розрахунку береться прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Зверніть увагу, що взагалі-то існують два мінімальних розміри аліментів:

  • мінімально гарантований розмір. Це гарантована державою сума, нижче якої платити взагалі не можна, а якщо платник аліментів зник, то тоді такі аліменти на мінімально гарантованому рівні має сплачує держава замість такого зниклого платника. Потім, коли платник знаходиться, він на основі судового рішення та виконавчого листа відшкодовує державі сплачені «за нього» суми, разом з винагородою судового виконавця. Також така сума може призначатися судом за малого доходу платника аліментів;
  • мінімально рекомендований розмір. Це 100% показників прожиткового мінімуму для відповідних вікових груп (див. далі). Такі суми зазвичай встановлюються судом, якщо дозволяють доходи платника.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів 2024

Якщо у виконавчому листі розмір аліментів вказаний як частина доходу, але не нижче їхнього мінімального рекомендованого розміру, користуйтесь таблицею нижче.

МІНІМАЛЬНИЙ РЕКОМЕНДОВАНИЙ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ 2024

Вік дитини, років

Мінімальна рекомендована сума утримання аліментів за періодами, грн (01.01.2024-31.12.2024)

до 6 років

2563

6-18

3196

18-23

3028

Однак є один нюанс – для бухгалтера має значення лише розмір аліментів, зазначений у підтвердному документі (виконавчому листі), тобто вказаний там відсоток доходу чи певна фіксована сума.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Чи можна не сплачувати аліменти під час воєнного стану?

Треба платити, ніяких звільнень. Воєнний стан не знімає даного обов’язку з платника аліментів. Навіть якщо у платника офіційно немає ніяких доходів, наприклад трудові відносини з ним тимчасово призупинені. Крім того, незважаючи на те, що на час воєнного стану існує припинення звернення стягнення на пенсію та стипендію, це звільнення не поширюється на рішення про стягнення аліментів (п. «3» п. 102 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404, даліЗакон № 1404).

Однак деякі послаблення все ж таки є. Так, тимчасово, на період дії воєнного стану (див. п. 102 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1404) існує:

  • переривання строків виконавчого провадження до дня припинення або скасування воєнного стану;
  • звільнення від виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані РФ.

Крім того, залишається нарахування та стягнення пені за прострочення сплати аліментів (див. далі про пеню, штрафи та інші наслідки для неплатників). Виходить, що навіть за відсутності стягнень під час воєнного стану несплачені суми аліментів накопичуються як борг, разом з пенею. Це стосується навіть окупованих територій. Після завершення воєнного стану все це доведеться сплатити (див. далі також про штрафи за несплату аліментів 2024 та іншу відповідальність).

Підтвердні документи для утримання аліментів

Аліменти утримуються на підставі документа, за яким їх потрібно вираховувати з доходу працівника. Найчастіше застосовуються документи, які наведені у таблиці нижче.

ПІДТВЕРДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ УТРИМАННЯ АЛІМЕНТІВ

Вид аліментів

Документ-підстава для утримання аліментів

добровільні

заява від працівника

умовно добровільні (на основі заяви отримувача)

заява отримувача та виконавчий лист (ст. 187 СКУ, ст. 7 Закону № 1404)

примусові

постанова судового виконавця (державного/приватного) на основі виконавчого листа (ч. 6 ст. 71 Закону № 1404)

Зверніть увагу, що якщо є заява від самого працівника, то тоді аліменти взагалі можуть бути добровільними й більшими за зазначені у виконавчому листі. Тоді бухгалтер може утримати більшу суму, ніж у виконавчому листі підклавши до розрахунків заяву працівника.

Щоправда, може зустрітися ще один варіант – виконавчий лист нотаріуса, але він є спірним й бажано у такому разі отримати профільну консультацію юриста. Безспірним документом є лише виконавчий лист, який базується на рішенні суду. Або ж заява самого працівника – для добровільних аліментів.

Як бухгалтеру обрати розмір аліментів на дитину 2024

Бухгалтер керується при нарахуванні аліментів виключно виконавчим документом – з тих, які були згадані раніше. Ніякої самотворчості («донарахувати більше») тут не допускається.

Якщо аліменти вийшли меншими за мінімальний гарантований рівень, слід ретельно ознайомитися з покладеним в основу розрахунку виконавчим документом. Наприклад, там може вказано, що аліменти стягуються «у розмірі ¼ доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку» – у такому разі бухгалтеру дійснотреба збільшити суму аліментів до мінімальної.

Суть в тому, що бухгалтер діє лише на підставі цього розпорядчого документа і не визначає самостійно їхній розмір – такі права належать суду, держвиконавцю, який керується рішенням суду. Бухгалтер має лише правильно порахувати аліменти, утримати з наявного доходу працівника, перерахувати отримувачу, а також подати звіт про аліменти. Якщо ж аліментів мало, то отримувач (мати/дитина) має звернутися до суду, суд уже винесе рішення, а державний виконавець надішле новий виконавчий лист в установу й тоді бухгалтер нараховує аліменти по-новому.

Окрім розміру аліментів, є ще один показник, на який слід звернути увагу бухгалтеру, – вік дитини. Знову ж заглядаємо до формулювань виконавчого листа, – впродовж якого терміну слід утримувати аліменти, аби не проґавити й не утримати аліменти за лишні місяці.

Приклад розрахунку аліментів на дитину 2024

Приклад 1 (обрання розміру аліментів, аналіз виконавчого листа). Працівник з окладом 7732 грн (14-тарифний розряд ЄТС) працює на 0,5 ставки та сплачує аліменти ¼ розміру доходу на дитину віком 5 років. Його дохід за місяць без ПДФО та військового збору буде:

7732×0,5×0,805= 3112,13 грн

Аліменти виходять 778,03 грн (=3112,13 × 1/4). У січні 2024 року це менше за мінімальний гарантований розмір аліментів для дитини такого віку на 503,47 грн (=1281,50 – 778,03).

Яку суму аліментів нарахувати бухгалтеру – 778,03 грн чи 1281,50 грн – залежить від формулювання у виконавчому листі. Якщо там «1/4 доходу, але не менше мінімального гарантованого розміру аліментів дитини відповідного віку», то тоді треба утримати 1281,50 грн. Якщо ж у виконавчому листі сказано просто «1/4 доходу» – слід взяти 778,03 грн.

Максимальний розмір аліментів

Якого б розміру аліменти не виходили при розрахунку, але існує ще одне обмеження – загальний розмір усіх утримань при кожній виплаті зарплати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей не може перевищувати 70% (абз. 3 ст. 128 КЗпП, ч. 3 ст. 70 Закону № 1404). Дане обмеження стосується не тільки аліментів, але й матеріальної шкоди, яку заподіяв працівник. При цьому в утриманнях разом з аліментами слід враховувати ще й комісію (банківську чи поштового оператора), якщо вона є. Спосіб переказу коштів може бути зазначений у виконавчому листі, тому туди слід зазирнути також.

Однак 70% – це «найбільш максимальне» обмеження. Справа в тому, що є інші, дещо менші, для інших ситуацій, а саме:

  • 50% – якщо утримуються повнолітні діти (18-23 роки) або вагітна дружина;
  • 100% – за заявою працівника про утримання всієї суми аліментів (ч. 3 ст. 187 СКУ).

У разі застосування обмеження щодо розміру утримання виникає заборгованість, адже існуюча сума понад обмеження як зобов’язання «не списується», – воно залишається. Цю суму треба утримати з майбутніми доходами працівника. Або ж є інший варіант – попросити працівника написати заяву на додаткове утримання, що дозволить вийти за згадані обмеження і це не буде вважатися порушенням КЗпП.

Однак є ще одне обмеження на максимальний розмір аліментів, окрім % від зарплати, – це 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку. Значення цього обмеження для дітей відповідного віку наведено у таблиці нижче.

МАКСИМАЛЬНИЙ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ 2024

Вік дитини, років

Максимально можливий розмір аліментів, грн (01.01.2024-31.12.2024)

до 6 років

25630

6-18

31960

18-23

30280

Визначення суми заробітку працівника для утримання аліментів 2024

Базою утримання аліментів є усі види заробітку – як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом. В першу чергу, це зарплата. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб затверджений постановою Кабміну від 26.02.1993 р. № 146 (даліПерелік № 146). Доплати і надбавки у заробітній платі, премії, відпускні – враховується все. Так, до бази утримання аліментів потрапляють суми:

Крім того, до бази утримання аліментів входять такі незарплатні виплати, як:

  • винагорода за цивільно-проводовими договорами (ЦПД). У Переліку № 146 вона не згадується прямо серед доходів, з яких утримуються аліменти. Однак вона й не згадується серед доходів, з яких аліменти не утримуються. Отже винагорода за ЦПД потрапляє під поняття «інші види заробітку» (див. пп. «19» п. 1 Переліку № 146);
  • лікарняні (звичайні, тобто не «дитячі») (як 5 днів, так і за рахунок Пенсійного фонду). І це створює може створити проблему для бухгалтера – див. далі про аліменти та лікарняні.

З яких виплат не утримують аліменти 2024

Є доходи працівника, з яких аліменти не утримуються (п. 12 Постанови № 146). До них зокрема належать:

  • «дитячі» лікарняні, тобто допомога по догляду за хворою дитиною віком до 14 років;
  • декретні, тобто допомога по вагітності та пологам (жінка також може бути платником аліментів за певних обставин, зокрема у ситуації коли дитина залишилася у батька);
  • допомога на лікування;
  • неоподатковувана сума матеріальної допомоги2024 р. – у межах 4240 грн на рік, = 3028 ×1,4 = 4239,20 ≈ 4240 грн, де 3028 грн – це прожитковий мінімум працездатної особи на 01 січня 2024 року, заокруглення здійснюється до найближчих 10 грн, пп. 169.4.1 ПКУ);
  • вартість речового, продовольчого забезпечення, зокрема військовослужбовців, або грошова компенсація такого забезпечення;
  • компенсація за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за невикористану відпустку за кілька років. Цю норму слід розуміти так: якщо компенсація відпустки за один рік, то аліменти не утримуються, а якщо за два чи більше років – утримуються (див. лист Мін’юсту від 28.12.2006 р. № 19-48-671);
  • вихідна допомога при звільненні.

Визначення бази для утримання аліментів

Попередньо від суми заробітку працівника (що туди входить – див. вище) при утриманні аліментів слід відняти:

Однак утримувати аліменти з авансу не можна й не потрібно. Аліменти утримуються з місячного заробітку при його нарахуванні.

Увага:

  • аліменти = (заробіток працівника – ПДФО – ВЗ) × % аліментів з виконавчого листа
  • заробіток працівника = зарплата за місяць + винагорода за ЦПД + лікарняні + інші виплати

При знаходженні бази для аліментів від суми заробітку віднімаються лише обов’язкові утримання, якими насьогодні є лише ПДФО та ВЗ. Такі утримання, як профспілкові внески, внески до якихось благодійних фондів тощо віднімати при розрахунку аліментів не потрібно, так як такі внески не є обов’язковими. При цьому пріоритет при розрахунку утримань мають саме аліменти. Це значить, що спершу треба утримати ПДФО, ВЗ, аліменти. І лише потім, якщо вистачає суми, утримувати добровільні внески до різних фондів чи профспілки.

Якщо утримують аліменти на кількох дітей і розмір аліментів різний, а чистої зарплати для утримання аліментів не вистачає, то аліменти утримуються пропорційно сумі, яку потрібно сплатити кожному отримувачу. Тобто так само, як під час утримання аліментів за виконавчими документами для стягувачів однієї черги (ч. 2 ст. 46 Закону № 1404). Розглянемо, як це відбувається, на прикладі.

Приклад 2 (розрахунок аліментів, 3 дитини, 2 шлюби). Працівнику за січень 2024 року нарахували зарплату в сумі 11640,00 грн. На повнолітніх дітей за:

  • першим шлюбом (постанова виконавця № 1) призначено аліменти у розмірі 1/4 доходу працівника (вік дитини 19 років, продовжує вчитися), але не менше гарантованого мінімального їхнього розміру на дитину;
  • другим шлюбом (постанова виконавця № 2) призначено аліменти у розмірі 1/3 доходу працівника (вік дітей 5 і 9 років), але не менше гарантованого мінімального їхнього розміру на дитину.

Виходить, що заробітком працівника є сума 11640 грн (див. у таблиці нижче), а база для нарахування аліментів – 8565,20 грн.

РОЗРАХУНОК АЛІМЕНТІВ 2024

Показник

Сума, грн

Розрахунок

зарплата (заробіток працівника)

11640,00

обов’язкові утримання:

  • ПДФО

2095,20

= 11640 × 0,18

  • ВЗ

174,60

= 11640 × 0,015

база для утримання аліментів

9370,20

= 11640,00 – 2095,20 – 174,60

сума аліментів за постановами виконавця:

  • № 1

2342,55

= 9370,20×1/4

умова: 2342,55 > 1514

  • № 2

3123,40

= 9370,20 ×1/3 = 3123,40

умова: 3123,40 > 2879,50 (1281,50 + 1598)

граничний розмір відрахувань (70%) із зарплати працівника

6559,14

= 9370,20 × 0,7

загальна сума аліментів та інших утримань*

4996,30

= 2342,55+ 3123,40 = 5465,95 ˂ 6559,14

аліменти на дитину, які утримуємо за постановами виконавця:

  • № 1

2342,55

  • № 2

3123,40

сума зарплати, що виплачуємо працівнику

3904,25

= 9370,20 – 2342,55 – 3123,40

* не забуваємо про банківські комісії та комісію за поштовий переказ. Якщо вони є. У даному прикладі вважатимемо, що вони відсутні

Якщо сума аліментів за кількома постановами перевищує граничний розмір відрахувань, то тоді суми аліментів утримуються пропорційно належній кожному отримувачу сумі. Для цього спочатку обчислюється відповідний коефіцієнт коригування:

Коефіцієнт коригування = граничний розмір відрахувань ÷ загальна сума аліментів

Наприклад, якби аліменти у прикладі 2 були 7000 грн, то коефіцієнт би став:

6559,14/7000 = 0,93702

Після цього до суми аліментів за кожним документом застосовується отриманий коефіцієнт. Зменшена суму аліментів утримується з доходу працівника. Суму яку не вдалося утримати через обмеження слід рахувати як заборгованість за кожним документом. У бухгалтерському обліку установи вона не відображається, так як є особистим боргом працівника, а не установи.

Звіт про утримання аліментів 2024

Після утримання аліментів за виконавчими документами необхідно відзвітувати держвиконавцям (чи приватним виконавцям) про здійснені відрахування й виплату аліментів за кожним документом, тобто за кожним виконавчим листом. Форма (бланк) Звіту про здійснені відрахування та виплати (даліЗвіт про аліменти) міститься у Додатку 9 до Інструкції з організації примусового виконання рішень, яка затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. № 512/5 (даліІнструкція № 512). Ця ж форма використовується й щодо інших утримань за виконавчими листами, а не лише аліментів, наприклад при утриманні суми боргу з працівника на користь третьої особи або штрафу на користь держави тощо.

Звіт про аліменти у виконавчу службу про утримання аліментів треба подавати (див. ч. 1 ст. 69 Закону № 1404, п. 8 розд. X Інструкції № 512):

Строк подачі цього Звіту про аліменти законодавчо не визначений. Однак він може бути вказаний у постанові виконавчої служби, тому треба ще раз детально ознайомитися з виконавчим листом.

У Звіті про аліменти міститься така інформація:

  • місяць і нарахована за нього зарплата та інші доходи;
  • сума утриманих податків та інших обов’язкових платежів, тобто ПДФО і ВЗ;
  • % стягнення;
  • скільки утримано – зазначається сума аліментів;
  • платіжний документ, наприклад платіжна інструкція, за якою були сплачені аліменти, її номер і дата;
  • примітки – вказується сума боргу по аліментам. Якщо аліменти сплачено повністю, то сума «0,00 грн». Наприклад, можна зробити такий запис «аліменти на ім’я Давиденко Ірини Дмитрівни, сума боргу 0,00 грн».

Неподача такого Звіту про аліменти загрожує посадовим особам установи-роботодавця адмінштрафом від 850 до 1700 грн (ст. 18813 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

нарахування аліментів 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Як утримати аліменти з лікарняних

У переліку п. 1 Постанови № 146 зокрема згадуються такі джерела виплати аліментів як:

  • допомога по державному соціальному страхуванню;
  • доплати до допомоги по державному соціальному страхуванню, виплачуваних за рахунок підприємств, установ, організацій.

Отже, з таких лікарняних (перші 5 днів та інші за рахунок Пенсійного фонду) аліменти утримуються. Однак винятком є лікарняні по догляду за хворою дитиною віком до 14 років (див. пп. «17» п. 12 Постанови №146).

Проблеми постають з утриманням лікарняних, які оплачуються за рахунок Фонду (з 6-го дня непрацездатності). Справа в тому, що не можна використовувати кошти зі спецрахунку, на який вони надходять, на інші цілі, ніж виплата лікарняних та сплати пов’язаних з ними ПДФО та ВЗ. Тобто не можна зі спецрахунку напряму сплатити аліменти.

Для вирішення даної проблеми можливими є три рішення:

  • утримати аліменти з заробітної плати за місяць, якщо її вистачає;
  • домовитися з працівником, аби він вніс аліменти у касу готівкою або перерахував на інший рахунок установи, а потім уже перерахувати ці кошти отримувачу аліментів. У будь-якому разі працівнику варто пояснити, що несплата аліментів з лікарняних – це борг і за нього уже будуть штрафні санкції, зокрема пеня з 1-го дня (див. далі – про штрафи за несплату аліментів);
  • показати борг з аліментів у відповідному звіті та утримати вже у наступному місяці. Однак такий варіант краще застосовувати лише в тому випадку, коли перші два неможливі, аби не наробити шкоди працівнику – особливо, якщо в нього вже є борг з аліментів.

Розрахунок та строки утримання аліментів та їхнє перерахування

Аліменти утримуються під час нарахування зарплати чи іншого доходу, одночасно з утриманням ПДФО і ВЗ (після них). В який строк перераховувати суму аліментів отримувачу залежить від:

  • виду документа, який є підставою для їхнього утримання;
  • доходу, з якого утримуються аліменти.

Слід дотримуватися строку, який визначений у виконавчому листі. Якщо ж його не зазначено у виконавчому документі (рішенні чи наказі суду, виконавчому листі, виконавчому написі нотаріуса, постанові виконавця), то аліменти перераховуються у строк.

  • встановлений для виплати зарплати чи інших виплат, з яких утримуються аліменти;
  • до 10-го числа місяця, наступного за місяцем, за який утримуються аліменти, – якщо в установі не визначено для відповідного доходу строку виплати.

Якщо аліменти добровільні, але строк їхнього перерахування у заяві працівника не вказаний, то тоді їх слід перерахувати отримувачу в 3-денний строк від дня, який встановлений для виплати зарплати.

Індексація аліментів 2024

У 2024 році аліменти мають уже індексуватися. Однак стосується це лише аліментів, які визначені судом у твердій (фіксованій) грошовій сумі, що досить рідко. Це здійснюється за Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабміну від 17.07.2003 р. № 1078 (даліПорядок № 1078). Підставою для такої індексації є абз. 7 ч. 1 ст. 2 Закону «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 р. № 1282 (даліЗакон про індексацію). Індексувати аліменти потрібно щороку, якщо між платником аліментів і їхнім отримувачем немає іншої домовленості. Це визначає частина друга ст. 184 СКУ.

Нагадуємо, що у 2023 році дія Закону про індексацію була призупинена, тому аліменти у 2023 році не індексувалася (підстава – ч. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет 2023). Однак у проєкті Закону про держбюджет 2024 такої норми немає, тому Закон про індексацію має діяти.

Не індексуються за Порядком № 1078 аліменти, які визначені у твердій грошовій сумі, якщо вони добровільні та сплачуються за заявою працівника або у нотаріально посвідченому договорі про сплату аліментів. Такі аліменти індексуються за порядком, прописаним у цих документах. Якщо ж у документах цей порядок не прописаний, то такі добровільні аліменти взагалі не індексуються. Індексація аліментів, які визначені у твердій грошовій сумі за домовленістю між батьками не визначена ні Законом про індексацію, ні Порядком № 1078.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Штрафи за несплату аліментів 2024

Відповідальність за несплату починається з 1-го дня появи боргу у вигляді пені. Навіть під час воєнного стану – скасування нарахування пені по аліментам не було. При цьому відповідальність існує не лише фінансова. Відповідальність наведена у таблиці нижче.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЛАТНИКА АЛІМЕНТІВ 2024

Фінансова відповідальність:

Нефінансова відповідальність:

Штрафи при несплаті

≥ 1 року:

Пеня при несплаті ≥ 1 дня

строк несплати аліментів, місяців

можливі наслідки

строк несплати аліментів, років

розмір

1

20%

1%

за кожний день прострочення, але не більше 100% суми аліментів

3

арешт майна

2

30%

4

заборона виїзду за кордон, заборона керування автомобілем та ін. обмеження, нотаріальне посвідчення угод на відчуження майна (див. п. 5 розділу XVI Інструкції № 512)

3

50%

6

примусові суспільно-корисні роботи

Про фінансову відповідальність бажано повідомити працівника, якщо по аліментах виникає борг. Щодо подальших дій бухгалтера – бухгалтер має діяти виключно на основі виконавчого листа, постанови виконавця. Бухгалтер не повинен сам одразу ж рахувати пеню на платника-боржника чи якісь штрафи. Бухгалтер лише чекає відповідного документа з виконавчої служби чи від приватного виконавця. Якщо такого документа немає, то немає й пені і штрафів, тобто платнику аліментів пощастило. Однак суму боргу у Звіті про аліменти слід показати – це вже обов’язок бухгалтера.

Існує єдиний реєстр боржників, де можна проглянути й інформацію про працівника, що заборгував аліменти, – Єдиний реєстр боржників Мін’юсту.

Бухгалтерський облік аліментів

Утримання аліментів відображайте в бухгалтерському обліку за субрахунком 6518 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання». До цього синтетичного субрахунку можна ввести аналітичний рахунок «Аліменти». Проводки для операцій з нарахування зарплати, утримання ПДФО, ВЗ і аліментів за даними прикладу 2 наведемо у таблиці нижче.

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ З НАРАХУВАННЯ ЗАРПЛАТИ ТА УТРИМАННЯ АЛІМЕНТІВ

Господарські операції

Дт

Кт

Сума, грн

нараховуємо зарплату

8011, 8111

6511

11640,00

нараховуємо ЄСВ (22%)

8012, 8112

6313

2560,80

утримуємо ПДФО (18%)

6511

6311/1

2095,20

утримуємо ВЗ (1,5%)

6511

6311/2

174,60

утримуємо аліменти за постановою виконавця:

6511

6518

  • № 1

2342,55

  • № 2

3123,40

виплачуємо зарплату працівнику

6511

2311

3904,25

сплачуємо ЄСВ

6313

2311

2560,80

сплачуємо ПДФО

6311/1

2311

2095,20

сплачуємо ВЗ

6311/2

2311

174,60

виплачуємо аліменти дитині від першого шлюбу

6518

2311

2342,55

виплачуємо аліменти колишній дружині за другим шлюбом

6518

2311

3123,40

Сума аліментів, яка не була утримана (тобто заборгованість), в обліку установи не відображається, так як це борг працівника, а не установи. Ця сума зазначається в щомісячних розрахунках аліментів, які підшиваються до документів, за якими вони утримуються. Якщо це виконавчі документи, то заборгованість відображається ще й у Звіту про аліменти, який подається державному або приватному виконавцю.

Аліменти у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку

Щодо Податкового розрахунку, то сума аліментів знаходить своє відображення у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку, так як це виплата фізособам. Аліменти наводяться у Додатку 4ДФ окремим рядком, тобто відокремлено від тих виплат, з яких вони були утримані. Далі для відображення аліментів у Додатку 4ДФ треба застосувати:

  • код ознаки доходу «140», що застосовується для аліментів, що виплачуються як за рішенням суду, так і за добровільним рішенням сторін;
  • податковий номер отримувача аліментів. Цей номер указується навіть, якщо аліменти перераховуються на рахунок державної виконавчої служби (роз’яснення ДПС 103.25 ЗІР).

Зразок заповненого Додатку 4ДФ за даними прикладу 2 наведений нижче. З аліментів податки були утримані при нарахуванні доходу (у даному разі зарплати), тому повторно ПДФО й ВЗ не утримуються й дані графи у рядках з аліментами порожні.

додаток 4дф аліменти

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді