Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.

Військовий збір – загальні правила

Військовий збір (ВЗ) як обов’язковий платіж стягується на підставі п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень Податкового кодексу України (даліПКУ). При нарахуванні він майже завжди нерозривно пов’язаний з податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). ВЗ навіть немає своєї окремої податкової декларації, а його розрахована сума зазначається за кожним платником у «зарплатному» Податковому розрахунку, а саме у Додатку 4ДФ – разом з ПДФО.

Платниками ВЗ до 01 жовтня 2024 року є (п. 162.1 ПКУ):

  • фізособи-резиденти при отриманні доходу з джерел їхнього походження в Україні, а також з іноземних доходів (звичайні фізособи та фізособи-підприємці загальної системи оподаткування);
  • фізособи-нерезиденти при отриманні доходів з джерел їхнього походження в Україні;
  • податкові агенти фізосіб, що сплачують ВЗ за платників ВЗ та від їхнього імені з зарплати, доходів за цивільно-правовими договорами (ЦПД) та інших доходів (аналогічно ПДФО).

Після 01 жовтня 2024 року до платників ВЗ мають додатися фізособи-підприємці спрощеної системи оподаткування усіх груп (1, 2, 3 та 4), але з різною базою оподаткування.

Наприклад, ВЗ сплачують всі роботодавці при виплаті зарплати та винагороди за надані послуги чи виконані роботи за ЦПД.

ВЗ сплачується з загального місячного (річного) оподатковуваного доходи, які особа отримує в роботодавця. Виходить, що ВЗ зокрема сплачується з зарплати, лікарняних, доходів за ЦПД, доходів від продажу майна і немайнових прав, авторської винагороди, доходів за надання права користування нематеріальними активами (роялті), вихідної допомоги при звільненні, доходів від здавання майн в оренду, нецільової благодійної допомоги (матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, надміру витрачених коштів при відрядженні, безповоротної фінансової допомоги фізособі. .

ВЗ у переважній більшості випадків сплачується у «нерозривній парі» з ПДФО: якщо сплачується ПДФО, то сплачується й ВЗ. Якщо дохід ПДФО не оподатковується (або за нульовою ставкою), – ВЗ також немає (див. абз. 1 пп. 1.7 пп. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Якщо говорити про зарплатні доходи, доходи за цивільно-правовими договорами, оподаткування додаткового блага, матеріальної допомоги – це правило «працююче». Винятків мало і один з них є й для бюджетників – ВЗ з грошового забезпечення військовослужбовців.

Чи є військовий збір з грошового забезпечення

Тимчасово немає. Пара «ПДФО + ВЗ» розривається у ситуації з грошовим забезпеченням військовослужбовців під час воєнного стану:

  • ПДФО з грошового забезпечення утримується, але цей податок повертається військовослужбовцям назад – це так звана компенсація ПДФО військовослужбовцям, що діяла й до воєнного стану. Однак у Додатку 4ДФ такий ПДФО все одно декларується, тому формально ПДФО з грошового забезпечення все ж таки є (п. 4 Порядку виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що затверджений постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 44);
  • ВЗ під час воєнного стану 2024 з грошового забезпечення не утримується й не сплачується (пп. 1.7 пп. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Як наслідок, ВЗ немає навіть у Додатку 4ДФ. А отже, виходить винять з парного поєднання «ПДФО + ВЗ», коли ПДФО є, а ВЗ у звітності немає. Однак фактично для військовослужбовців немає обох податків – і ПДФО, і ВЗ.

Звільнення щодо ВЗ стосується (пп. 1.7 пп. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ): ЗСУ, Нацгвардії, працівників правоохоронних органів, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Держприкордонної служби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також інших осіб на період їхньої безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримуванні російської агресій.

🎁 Тримайте подарунок від від е-журналу Головбух Бюджет:
авансовий звіт зразок
Авансовий звіт – зразок для бюджетників

Скачати

Ставка військового збору – до 01 жовтня 2024 року

Ставка ВЗ до 01 жовтня 2024 року завжди однакова – 1,5% від бази оподаткування. Базою оподаткування військовим збором є сам дохід, тобто ВЗ розраховується так:

ВЗ = зарплата (винагорода за ЦПД, інший об’єкт оподаткування) × 0,015

Ні податкова соціальна пільга (ПСП), ні натуральний коефіцієнт до згаданої бази оподаткування ВЗ не застосовується. У цьому відмінність розрахунку ВЗ від ПДФО. Таким чином, ПДФО та ВЗ можуть мати різну базу при розрахунку у ситуаціях:

  • застосування ПСП;
  • виплати (видачі, отримання) доходу у натуральній формі.

Також за ВЗ не треба проводити перерахунок, як це відбувається з ПДФО у кінці року та при звільненні.

Військовий збір – після 01 жовтня 2024 року

За Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у період дії воєнного стану» від 10.10.2024 р. № 4015 (даліЗакон № 4015) оновлюється п. 1.3 пп. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ і ставка ВЗ для вже існуючих платників піднімається з 1,5% до 5%. Щодо бази оподаткування (застосування ПСП, натурального коефіцієнта) не змінюється нічого. Після оприлюднення згаданий закон набирає чинності з 01 жовтня 2024 року (п. 1 розд. ІІ Закону № 4105).

Отже, з 01 жовтня 2024 року ВЗ розраховується так:

ВЗ = зарплата (винагорода за ЦПД, інший об’єкт оподаткування) × 0,05

Інші зміни, зокрема нові ставки ВЗ, стосуються ФОП, тому для бюджетників вони не актуальні.

Військовий збір – між 01 жовтня 2024 року та датою набуття чинності змін до ПКУ

Закон № 4015 набуває чинності з 01 жовтня 2024 року. І тоді постає питання – як оподатковувати доходи між 01 жовтня 2024 року та датою публікації Закону? Адже Закон фактично набирає чинності «заднім числом». У ньому закріплена дата набуття чинності – 01 жовтня 2024 року. У ньому закріплена дата набуття чинності – 01 жовтня 2024 року. Слід дочекатися роз’яснень з боку ДПС, які, скоріш за все, будуть лише після публікації Закону № 4015. Ймовірно, доведеться доутримати ВЗ при наступній виплаті доходу або сплатити донарахований ВЗ впродовж перших 30 календарних днів листопада 2024 (як для нарахованого, але невиплаченого доходу).

Військовий збір: коли не сплачується

ВЗ не утримується зокрема з таких виплат, як:

  • допомога у звʼязку з вагітністю та пологами, адже декретні не обкладаються й ПДФО (пп. 165.1.1 ПКУ);
  • кошти, які були отримані на відрядження або під звіт та за якими є підтвердні документи, а також добові у межах неоподатковуваної норми (0,1 розміру мінімальної зарплати на 01 січня; у 2024 році – 710,00 грн);
  • аліменти;
  • подарунків, якщо вони не перевищують 25% мінімальної зарплати на 01 січня звітного року (у 2024 році – 1775 грн). Якщо ж є перевищення, то ВЗ, які і ПДФО, стягується лише з суми перевищення.

Строк сплати військового збору

Сплата ВЗ відбувається за тими ж правилами, що й ПДФО, а саме:

  • якщо виплата зарплати (доходу) податковим агентом відбувається на банківський рахунок, – сплата ВЗ та ПДФО відбувається одночасно з отриманням грошей у банку;
  • якщо виплата відбувається готівкою з каси, – ВЗ сплачується впродовж 3-х банківських днів з дня який настає за днем виплати;
  • якщо дохід було нараховано, але не виплачено, – треба впродовж 30 календарних днів, які настають за останнім днем місяця, в якому це сталося, сплатити ВЗ, а впродовж 20 календарних днів – подати Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку);
  • якщо граничний строк сплати ВЗ потрапляє на вихідний або святковий день, то він не переноситься. Це слід враховувати й сплачувати ВЗ та ПДФО перед святковими й вихідними днями.

Рахунок бухгалтерського обліку військового збору у бюджетників

Обліковується ВЗ у бюджетників на субрахунку 6311 «Розрахунки з бюджетом за податками і зборами». Можна виділити окремий аналітичний рахунок, наприклад 6311.2. Тоді стандартні проведення будуть:

  • Дт 6511 Кт 6311.2– утримання ВЗ з зарплати;
  • Дт 6511 Кт 6311.2– утримання ВЗ з інших нарахованих доходів працівника, наприклад лікарняних або матеріальної допомоги, які не входять до фонду оплати праці.

вища школа головбуха

Утримання військового збору на прикладах 2024

Розглянемо розрахунок ВЗ на конкретних прикладах.

Приклад 1 (зарплата, є ПСП). Працівниці, яка утримує 2-х дітей, нарахували зарплату за вересень 2024 року 8100 грн (посадовий оклад + надбавка + премія). Така працівниця має право на застосування ПСП «на дітей», яка розраховується кратно кількості дітей: сума її доходу знаходиться в межах 8480 грн (=4240 грн × 2, де 4240 грн – це поріг доходи на отримання ПСП у 2024 році). Усім дітям не виповнилося 18 років, а працівниця подала заяву на ПСП. Розмір базової ПСП у 2024 році – 1514 грн.

Розраховуємо суму ПДФО, ВЗ та обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці.

Розрахунок ПДФО має вигляд:

(8480 грн – 2×1514 грн) × 0,18 = 5452 грн × 0,18 = 981,36 грн

При обчисленні ВЗ сума ПСП не враховується, тому ВЗ становить:

8480 грн × 0,015 = 127,20 грн

Тоді зарплата до видачі працівниці виходить:

8480 – 981,36 – 127,20 = 7371,44 грн

Приклад 2 (матеріальна допомога). Працівнику за вересень 2024 року була нарахована матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань у сумі 5000 грн. Розрахуємо суму ПДФО, ВЗ й обчислимо суму до видачі працівнику.

Матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань не оподатковується ПДФО у сумі сукупно у розмірі, що не перевищує 4240 грн у 2024 році (пп. 170.7.3 ПКУ). Отже, нараховані 5000 грн матеріальної допомоги працівнику у даному разі оподатковуються ПДФО та ВЗ лише у сумі, що перевищує ліміт, тобто:

5000 – 4240 = 760 грн

Отже, ПДФО обчислюється лише з зарплати:

760 грн × 0,18 = 136,80 грн

Розрахунок ВЗ має вигляд:

760 грн × 0,015 = 11,40 грн

Тоді сума до видачі матеріальної допомоги працівнику виходить:

5000 – 136,80– 11,40 = 4851,80 грн

безплатний вебінар помилки при інвентаризації

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді