Екологічний податок: типові помилки заповнення звітності

Податкова звітність з екологічного податку подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 (далі – Податкова декларація екологічного податку).

 Екологічний податок: типові помилки заповнення звітності


Під час подання податкової звітності з екологічного податку платниками допускаються помилки.

Типовими помилками декларування є:

1) невірне вказування платниками кодів забруднюючих речовин та/або відходів, які визначені додатками 7, 8 та 9 до Податкової декларації екологічного податку (далі - затверджена Кодифікація), що не дозволяє кореспондувати кодифікацію із застосованою ставкою податку. Такі помилки спостерігаються при дослідженні додатків 1, 2 та 3 до Податкової декларації екологічного податку та виявляються як:

  • вказування кодів забруднюючих речовин та/або відходів, не передбачених затвердженою Кодифікацією;
  • взагалі не зазначаються коди при одночасному декларуванні обсягів забруднення;
  • ставка податку не відповідає вказаному коду затвердженої Кодифікації;

2) невірно визначені суми податкових зобов’язань відповідно до задекларованих обсягів забруднюючих речовин та/або відходів та кодів за затвердженою Кодифікацією;

3) під час аналізу додатків 1 до Податкової декларації екологічного податку виявлені непоодинокі випадки коли платники декларують фактичні обсяги викидів двоокису вуглецю, що викидається в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, за кодом затвердженої Кодифікації - «243.4.001» при цьому не визначають суми податкового зобов’язання;

4) у додатках 2 та 3 до податкової Декларації екологічного податку не завжди зазначаються коефіцієнти, або зазначається «0». Необхідно зауважити, що значення вказаної колонки застосовується як елемент добутку у формулах визначення сум податкових зобов’язань (для додатку 2: к.З * к.4 * к.5; для додатку 3: к.З * к.4 * к.5 * к.6).

Крім того, платники платників під час заповнення податкової звітності з екологічного податку за викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення в атмосферне повітря в частині викидів двоокису вуглецю не користуються рекомендаціями з декларування, опублікованих листом ДФС України від 26.04.2019 №13932/7/99-99-12-03-04-17, який розміщено на офіційному сайті Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua) у розділі «Листи» за адресою: «Головна / Законодавство / Податки, збори, платежі / Загальнодержавні податки / Екологічний податок / Листи». Нагадуємо, що вказаним листом запропоновано порядок заповнення Додатку 1 до Податкової декларації екологічного податку в частині викидів двоокису вуглецю з метою реалізації норм пункту 242.4 статті 242 Податкового кодексу України щодо зменшення бази оподаткування на обсяг викидів у розмірі 500 тон за рік.

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
14555

Екологічний податок 2023: ставки і строки

Екологічний податок 2023 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
65526

Представление декларации по экологическому налогу и расчет платежей: как, когда и сколько

Деятельность ряда бюджетных учреждений так или иначе связана с загрязнением окружающей среды. Эти учреждения и являются плательщиками экологического налога. В данном материале рассмотрим вопросы, интересующие бухгалтеров при подготовке отчетности по экологическому налогу за последний квартал 2016 года и 2017 год, а также основные принципы расчета платежей по новым ставкам экологического налога.
943

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді