Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтера

Автор
керівник видавничої групи «Головбух—Держзакупівлі»
В обліку нечасто трапляються помилки, яких не можна виправити. Розглянемо найтиповіші при виплаті заробітної плати на картку та підкажемо, як їх не припуститися.

Обмежили працівника у способах виплати зарплати

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераПочнемо з того, що таке заробітна плата. Це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону про оплату праці).

ДЕТАЛЬНІШЕ

Помилилися у строках зберігання готівки

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераГотівку зберігають у касі — приміщенні або місці здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів (пп. 8 п. 3 Положення № 148). Особа, відповідальна за цю справу, — касир. Керівник зобов’язаний укласти з касиром письмовий договір про повну матеріальну відповідальність (п. 44 Положення № 148). Типова форма — у додатку 2 до постанови № 447.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Недбало поставилися до видаткових касових ордерів

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераЗарплату з каси можна виплатити за видатковим касовим ордером (ВКО) за типовою формою № КО-2 із додатка 3 до Положення № 148. Тоді складіть окремий документ на кожного працівника. Видати готівку за цим документом можете лише в день його складання (абз. 3 п. 32 Положення № 148). Якщо не встигли, касир повертає ВКО до бухгалтерії, а бухгалтер — анулює його.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Видали зарплату без довіреності

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераОсобам, які з поважних причин немають змоги поставити підпис власноруч, можете виплатити зарплату за довіреністю (п. 28 Положення № 148). Довіреність — письмовий документ, який видає одна особа іншій для представництва перед третіми особами (ст. 244 Цивільного кодексу України; ЦК).

ДЕТАЛЬНІШЕ

Нехтували особливостями складання Відомостей

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераВідомість із додатка 1 до Положення № 148 — ще один спосіб оформити виплату готівки з каси. Її використовують, коли виплачують зарплату групам осіб — відділу чи підприємству в цілому.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Не депонували невиплачену зарплату

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераЯкщо строк виплати зарплати минув, а за Відомістю не всі кошти виплатили, то їх депонують. Навпроти ПІБ тих, хто своїх сум не отримав, зробіть напис «Депоновано» або поставте відбиток штампу (п. 31 Положення № 148).

ДЕТАЛЬНІШЕ

Пропускали записи до касової книги

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераКасова книга — це документ, який застосовують для первинного обліку готівки в касі (типова форма № КО-4 із додатка 5 до Положення № 148). Кожне підприємство з касою веде одну пронумеровану та прошнуровану касову книгу для обліку операцій із готівкою в гривні (п. 39 Положення № 148).

ДЕТАЛЬНІШЕ

Не видавали працівникам розрахункових листів

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераКоли виплачуєте заробітну плату, маєте інформувати працівників про показники оплачуваного періоду відповідно до статті 110 КЗпПта статті 30 Закону про оплату праці:

  • загальну суму зарплати — із розшифруванням за видами виплат;
  • розміри й підстави відрахувань та утримань;
  • суму зарплати до виплати.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Тягнули із запровадженням зарплатного проєкту

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераЗарплатний проєкт — це угода між банком і підприємством про виплату зарплати шляхом її перерахування на карткові рахунки працівників. Тобто це спосіб виплати заробітної плати у безготівковій формі.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Відмовили у перерахунку зарплати на картку іншого банку

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераЯкщо працівника не влаштовує банк, який обрало підприємство для зарплатного проєкту, він може звернутися із заявою до роботодавця (ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці). У ній попросити перераховувати зарплату на його особистий картковий рахунок, відкритий в іншому банку.

Форма заяви — довільна. Підготуйте шаблон (див. Додаток), щоб працівникові залишилося вписати лише конкретні дані.

Зразок заяви на перерахування зарплати на картку іншого банку

Зарплата на картку - топ-10 помилок бухгалтераСКАЧАТИ

Витрати, пов’язані з перерахуванням коштів на особистий картковий рахунок працівника, сплачує роботодавець. Але якщо є комісія під час зарахування коштів на картковий рахунок, її оплачує працівник.

Ми розібрали типові помилки під час виплати зарплати. Бажаємо вам працювати з мінімальними перевірками та без жодних штрафів.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді