Працівник отримав тимчасовий захист у ЄС: чи зберігати робоче місце

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Працівник установи виїхав з України й отримав тимчасовий захист на території іншої країни. Як можна оформити відсутність працівника на роботі та на що може розраховувати працівник, читайте у статті

Керівник змінив норму тривалості робочого часу: що врахувати бухгалтеру

Якщо працівник отримав статус тимчасового захисту в конкретній країні ЄС через війну в Україні — це поважна причина відсутності його на робочому місці. Звільнити за прогул його точно не можна. Що може запропонувати керівник установи в такій ситуації працівнику, підкажемо далі.

Що таке тимчасовий захист

Тимчасовий захист в ЄС — це спеціальний механізм прихистку в країнах ЄС, який активували для українців, що втікають від війни. Головний документ, який регулює надання тимчасового захисту, — Директива ЄС 2001/55/ЕС про тимчасовий захист. Її прийняли ще 20.07.2001, щоб забезпечити мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у випадках масового напливу переміщених осіб. Проте вперше Директиву було активовано Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022 саме для українців.

Тимчасовий захист дає право на житло, освіту, працю, соціальне забезпечення, медичну допомогу. Вимоги очікувати шість місяців, як для отримання статусу біженця, у цьому випадку немає. Але скористатися цими правами можна після реєстрації в обраному місці проживання в будь-якій країні ЄС (лише в одній). Статус встановлюють на один рік і можуть продовжити ще на два роки. Якщо ситуація в Україні зміниться, статус тимчасового захисту можна припинити.

НА ЩО МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ ПРАЦІВНИК ⏩

 

 

 



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді