Звільнення працівника з 24 березня - закон № 2136

Автор
Експерт з обліку та оподаткування
Пояснимо, що бухгалтеру та кадровику врахувати при звільненні вже з 24 березня.

Чи звільняти працівника за власним бажанням без двотижневого відпрацювання

Якщо підприємство розташоване у районах ведення бойових дій та є загрозо для життя і здоров’я працівника, він може розірвати трудовий договір за власним бажанням без двотижневого відпрацювання за статтею 38 КЗпП.

Виняток лише стосується тих працівників, яких залучено:

  • примусово до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану;
  • виконання робіт на об’єктах, віднесених до критичної інфраструктури.

Але дане уточнення ⸺ формальне. Адже у працівників і раніше була можливість звільнитися без двотижневого відпрацювання за статтею 38 КЗпП з інших поважних причини. Законодавець лише конкретизував одну з таких причин ⸺ розташування підприємств у районах ведення бойових дій.

За яких умов роботодавець може звільнити працівника з власної ініціативи

Законодавець виділив додаткові декілька «опцій», за яких можна попрощатися з працівником з ініціативи роботодавця у період воєнного стану:

Звільнення під час лікарняного або відпустки

Законодавець дозволив звільняти працівників під час лікарняного або відпустки. Дата звільнення ⸺ перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності або перший робочий день після закінчення відпустки.

Під забороною звільнення жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку вагітністю та пологами або відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Звільнення без погодження з профспілкою

На період воєнного стану не працює стаття 43 КЗпП. Нагадаємо, вона регулює розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Тобто, законодавець надав роботодавцем карт-бланш ⸺ можливість швидкого реагування на ситуацію та оперативно приймати рішення про звільнення працівників з власної ініціативи.

Звільнення працівника з 24 березня - закон № 2136Коментар Мінекономіки

Розірвання трудового договору з працівниками, обраними до профспілкових органів з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 як і раніше потребують отримання попередньої згоди первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Згідно з частиною третьою статті 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 р. № 1045-XIV звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган профспілки), крім додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об'єднання профспілок).

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді