3 способи компенсувати надурочні

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Не всі роботодавці згодні на оплату понаднормових годин. Якщо це ваша ситуація, спробуйте її переламати та дізнайтеся від експерта основні способи дістати згоду директора та компенсувати надурочні.

Якщо не обліковуєте понаднормову роботу в табелі, підрахуйте приблизно, хто і скільки «зайвих» годин відпрацював. Зробіть роздруківку з облікової програми. З неї буде видно, скільки часу колеги вбивали первинку, розносили виписки банку тощо.

Усі папери візьміть із собою, коли підете до керівника. Покажіть директору на цифрах, як збільшується обсяг роботи у звітний період. Папери допоможуть довести, що відділ затримувався на роботі через виробничу необхідність. Інакше конструктивної розмови з керівником не вийде.

Поговоріть із директором про оплату надурочних

За надурочну роботу гарантовано додаткову оплату (ст. 106 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Працівникам, яким встановлено погодинну оплату праці, надурочний час слід оплачувати в подвійному розмірі годинної ставки. Компенсувати потрібно всі відпрацьовані надурочні години. Відрядникам виплачують доплату в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації.

Поясніть директорові, що оплата надурочних — це державна гарантія.

Взяти відгул як компенсацію надурочної роботи не вдасться — це забороняє стаття 106 КЗпП.

Увага: робота понад норму робочого часу, що передбачена графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, не є надурочною.

Якщо бухгалтерії довелося працювати у вихідний день, роботу оплачують у подвійному розмірі або ж надають інший день відпочинку (ст. 72 КЗпП).

Отже, якщо працівник працював у свій вихідний день, у нього є вибір — або взяти відгул, або отримати оплату в подвійному розмірі. Роботу ж у святковий чи неробочий день оплачують у подвійному розмірі.

Проте самої лише згоди керівника оплатити надурочні недостатньо. Потурбуйтеся оформити надурочні документально:

  • кадрова служба має оформити доповідну записку про необхідність застосувати надурочні роботи, показати надурочні в табелі обліку робочого часу;
  • керівник — оформити наказ про залучення до надурочних робіт.

Оформте частину роботи за договором підряду

Припустимо, ваш директор не проти компенсувати надурочні грошима. Запропонуйте йому варіант із оформленням договорів підряду. Суть його в тому, що частину роботи, яку працівники виконували понад норму, ви оформляєте договором підряду і актом.

Користуйтеся цим способом обережно. Держпраці відстежує, коли договорами підряду компанія прикриває трудові відносини. Якщо оформлятимете такі договори систематично, з одним і тим самим змістом робіт і строками, інспектори перекваліфікують виплати за ними на зарплату.

У звітний період бухгалтери іноді перехоплюють роботу один одного, щоб усе встигнути. За договором підряду варто виконувати лише ту роботу, яка не входить до обов’язків конкретного бухгалтера. Наприклад, бухгалтер із зарплати у неробочий час допомагав колезі розносити у програмі рахунки-фактури. Таку роботу можна оформити договором підряду й актом (див. Додаток).

Додаток. АКТ Приймання-передачі послуг до Договору підряду від 02.12.2021 № 203-ЦП

3 способи компенсувати надурочні

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Обговоріть із директором можливу премію

Імовірно, у вашій компанії є система преміювання. Тоді можете запропонувати директору заохотити бухгалтерію за хорошу роботу, зокрема за вимушене перепрацювання у звітний період.

Премія може бути щомісячна, квартальна або одноразова — залежить від того, що записано в локальному акті компанії або у трудовому договорі конкретного працівника.

Бухгалтерію зручніше заохочувати не за кількість, а за якість роботи. Адже бухгалтери — не менеджери з продажу. Їхню працю не обчислюють угодами і виручкою. Завдання бухгалтерії — виконати роботу у строк і без помилок. Тобто вчасно проводити в обліковій програмі первинку, нараховувати зарплату, здавати звітність.

Якщо регулярного заохочення у вашій компанії немає і вмовити директора виплатити премію проблематично, обговоріть систему надбавок для бухгалтерії. Це компенсаційні виплати за те, що умови роботи працівників відрізняються від звичайних.

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді