Тижнева тривалість робочого часу зросла до 60 годин: як розрахувати зарплату

Автор
Експерт з обліку та оподаткування
Війна перекинула нас в іншу реальність. Тому держава швидко адаптувала трудове законодавство до нових умов. Зокрема, на час війни збільшила нормальну тривалість робочого часу із 40 до 60 годин на тиждень (ст. 50 Кодексу законів про працю України; ч. 1 ст. 6 Закону № 2136). Як це вплине на розрахунок зарплати — читайте далі.

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Чи обов’язково змінювати нормальну тривалість робочого часу

Під час війни нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 60 год на тиждень. Початок і закінчення роботи роботодавець визначає на свій розсуд. Але з формулювання цієї норми кожен роботодавець має дійти для себе двох висновків.

Переходити на збільшену тривалість робочого часу — це право, а не обов’язок. Тобто не всі наймані працівники під час війни мають працювати більше. На думку Мінекономіки, збільшення робочого часу слід обґрунтувати ефективністю діяльності організації в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності. Як це реалізувати на практиці — держорган не визначив. Вважаємо, для цього достатньо в наказі по організації про збільшення нормальної тривалості робочого часу зазначити мету, наприклад:

…для своєчасного постачання Збройним силам України матеріальних цінностей, що передбачають договори…

або

…для збільшення виробництва продовольчої продукції та подальшого постачання її на території, звільнені від тимчасової окупації...

Збільшення нормальної тривалості робочого часу, без сумніву, не залишиться поза увагою інспектора праці. Будьте готові надати йому документи, які підтверджують, що підприємство зобов’язалося збільшити виробництво продукції саме у період воєнного стану (наприклад, договори).

Норму про збільшення робочого часу не можна застосовувати заднім числом, скажімо, з 1 березня. Закон № 2136 діє з 24.03.2022 і втратить чинність, коли скасують воєнний стан. Тож і норма про збільшену нормальну тривалість робочого часу обмежена періодом із 24.03.2022 до дня скасування воєнного стану.

Скільки платити працівникам

Під час війни зарплата так само є винагородою за виконану роботу за встановленими нормами праці. За воєнного стану роботодавець може відтермінувати виплату зарплати, але не виплачувати взагалі — заборонено.

Розглянемо, як збільшена тривалість роботи впливає на заробіток працівника, якщо йому встановили посадовий оклад, годинну ставку або відрядну розцінку.

посадовий окладгодинна ставка або відрядна розцінка

Тижнева тривалість робочого часу зросла до 60 годин: як розрахувати зарплату

Тижнева тривалість робочого часу зросла до 60 годин: як розрахувати зарплату

Тижнева тривалість робочого часу зросла до 60 годин: як розрахувати зарплату



зміст

відпустка на дітей заява

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді