Три варіанти розрахунку відпускних, якщо святкові дні скасували: обираємо правильний

Автор
Експерт з обліку та оподаткування
Скасовані на час війни свята вплинули на розрахунок відпускних. На практиці з’явилося три підходи до обчислення середнього заробітку. Допоможемо обрати правильний. Так ви убезпечитеся від можливих претензій інспекторів Держпраці

Методика розрахунку відпускних не змінилася. Проте війна забрала в нас святкові та неробочі дні, передбачені у статті 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП). А це позначилося на розрахунку середньої зарплати. Нагадаємо, щоб її розрахувати для оплати відпускних, сумарний заробіток працівника у розрахунковому періоді ділять на кількість календарних днів у ньому та віднімають святкові й неробочі дні, що припали на цей період.

Але як бути зі святковими днями, коли обчислюємо середню зарплату? Вилучати з розрахунку всі дні чи лише частину? Це важливо, адже, наприклад, коли виплачуєте звільненому працівникові компенсацію за невикористану відпустку, неправильний розрахунок вплине на остаточну виплату.

Існує кілька варіантів вирішення, та лише один — правильний.

Три варіанти розрахунку відпускних, якщо святкові дні скасували: обираємо правильний

ДІЗНАТИСЯ ПРАВИЛЬНЕ РІШЕННЯ ⏩

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді