Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.

БЕЗПЛАТНИЙ ДОСТУП ДО ЖУРНАЛУ «Головбух: БЮДЖЕТ»

Договори

Законодавець визначив граничний строк для договорів оренди державного майна, які уклали під час воєнного стану. Строк дії таких договорів не може перевищувати 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

Ця норма, яку визначає новий пункт 6-2 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 157, не поширюється на договори оренди комунального майна. Для них діятимуть загальні правила щодо тривалості дії договору. Нагадаємо, їх визначає частина 3 статті 9 Закону № 157 та пункт 53 Порядку № 483.

 

Правила передачі майна в оренду

На час воєнного стану законодавець передав КМУ окремі повноваження, а саме — встановлювати інші правила передачі в оренду державного та комунального майна, ніж їх визначає Закон № 157.

Щоб спростити орендну процедуру, КМУ має право ⏩

 

 

 



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді