Оренда комунального та державного майна в Україні: нові правила

Цьогоріч кардинально змінилися процедура оренди державного та комунального майна 2020 бюджетною установою, підходи до визначення вартості об’єктів, умови «пільгової» оренди, формування переліків об’єктів для оренди. На що звернути увагу орендодавцям?

Оренда комунального та державного майна: що врахувати орендодавцю

АЛІНА КАНЕВСЬКА,

керівниця напряму електронних аукціонів майданчика E-Tender

Перша зміна - оренда державного та комунального майна в без конкурсів. Уся оренда майна державної та комунальної власності має здійснюватись за нормами Закону № 157 та підзаконних актів.

Для того щоб Закон № 157 запрацював на повну силу, Уряд має ухвалити:

  • Порядок передачі в оренду державного та комунального майна;
  • Примірний договір оренди державного майна;
  • Методику розрахунку орендної плати за державне майно.

Органи місцевого самоврядування мають розробити також Порядок розподілу орендної плати та Порядок виконання контрольних функцій у сфері оренди комунального майна.

Станом на 28.05.2020 ці документи не затверджені.

За новими правилами вибір орендаря відбувається на електронному аукціоні в електронній торговельній системі Prozorro.Продажі.

Модель проведення аукціонів дещо схожа із системою Prozorro. Зокрема, з технічного боку: орендодавці та потенційні орендарі реєструються на електронному майданчику. Далі вони в особистому кабінеті проводять усі дії з публікації аукціонів та реєстрації заяв на участь.

Частину дій орендодавця перебирає на себе електронний майданчик. Він має зібрати підтвердні документи учасників, перевірити їх та допустити до аукціону учасників, які виконали усі законодавчі вимоги.

Перевірте, чи підтвердив ваш майданчик відповідність системи захисту інформації

Система аукціонів

Закон № 157 запроваджує модель з трьох аукціонів:

1) аукціон на підвищення ціни, що стартує зі 100% орендної плати;

2) аукціон на підвищення ціни, що стартує з 50% орендної плати;

3) аукціон за методом покрокового зниження орендної плати і подання цінових пропозицій на підвищення ціни. Такий аукціон ще називають голландським.

Нові аукціони орендодавці оголошують самостійно через особистий кабінет протягом 5 робочих днів, якщо не відбувся попередній.

За результатами аукціону орендодавець укладає з переможцем договір та підписує акт приймання-передачі. Ці документи завантажують до електронної системи, і вони доступні для перегляду всім її користувачам.

Нові переліки об’єктів

Орендодавець формує два переліки:

  • першого типу — Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні;
  • другого типу — Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону.

Тобто він самостійно визначає, які об’єкти передає в оренду без аукціону. Утім його рішення можуть скасувати:

  • КМУ — якщо мова про державне майно;
  • представницький орган місцевого самоврядування — якщо йдеться про комунальне майно.

Ініціювати зарахування об’єкта до одного з переліків можуть потенційний орендар, балансоутримувач, орендодавець та уповноважений орган.

Усі об’єкти оренди, які на 01.02.2020 перебували у переліках цілісних майнових комплексів підприємств та їх структурних підрозділів і нерухомого майна, що може бути передане в оренду, за замовчуванням зараховані до переліку першого типу. Орендодавець ухвалює рішення зарахувати об’єкт до одного з переліків лише для нових об’єктів, які надалі ініціюватиме до оренди.

Право на «пільгову оренду»

Закон № 157 визначає «пільговиків», які мають право без аукціону орендувати об’єкт, зарахований до будь-якого переліку. Це, зокрема, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, інші установи й організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

А наприклад, музеї, заклади освіти, державні видавництва, установи та організації у сфері культури отримали право оренди без аукціону лише тих об’єктів, що містить перелік другого типу.

Суборенда державного та комунального майна 2020

Об’єкти, для яких орендарів вибирали на аукціоні, можна передавати в суборенду. Однак тоді, коли таке право передбачали договір оренди та умови оголошення.

Тобто суборенда можлива лише за погодженням орендодавця.

Це лише частина змін, які торкнулись оренди державного та комунального майна. Ми ще повернемося до цієї теми в наступних публікаціях. А тим часом радимо орендодавцям підготуватися до нових правил.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді